Honí vás mlsná? Vyzkoušejte jablečné kroužky v pivním těstíčku

Máte-li chuť na sladké, zkuste recept na vynikající sladký dezert od šéfkuchaře Milana Hotárka, který působí v restauraci Jelínkova vila ve Velkém Meziříčí. Přímo v podniku najdete také minipivovar. Dříve se jmenoval Malostránský a byl vystavěn a zprovozněn v průběhu let 2003 až 2004.

Jablečné kroužky v pivním těstíčku

1 větší pevné jablko
1 dcl černého piva
trochu hladké mouky
1 vejce
trochu omastku na smažení
hrnek lesního ovoce (čerstvého/mraženého)
sklenička červeného vína

Postup:

Jablko oloupeme, zbavíme ho jádřince a nakrájíme na půl centimetru silná kolečka způsobem, aby ve středu zůstal otvor po jádřinci. Následně plátky jablek obalíme v hladké mouce, aby se těstíčko na kroužky dobře chytalo.

Šéfkuchař Milan Hotárek

Mezitím si z 35 g hladké mouky, 1 dcl černého piva a 1 rozkvedlaného vejce připravíme husté těstíčko na obalení.

Do těstíčka ponoříme jablka, důkladně obalíme a smažíme na pánvi ve větší vrstvě středně rozpáleného oleje. Jablka by měla plavat, aby se nepřipalovala, musíte je také během smažení obrátit. Jablka smažíme do zlatova. Měla by být křupavá a usmažená na skus. Pak je necháme okapat na ubrousku.

Dále si v kastrůlku svaříme hrnek lesního ovoce s malou skleničkou červeného vína. Připravíme si tak hustou omáčku z lesního ovoce.

Jablečné koláčky podáváme pocukrované moučkovým cukrem, přelité omáčkou z lesního ovoce a s kopečkem vanilkové zmrzliny. Můžeme pokapat i čokoládou.

Čtěte také

Jelínkova vila

První vaření piva tam proběhlo na Velký pátek 9. dubna 2004. Pivovar tím navázal na staletou tradici vaření piva ve Velkém Meziříčí, která zanikla v únoru 1949. Maximální možnou varnou produkcí 4 000 hektolitrů piva ročně se řadí do kategorie minipivovarů.

Pivo se v Jelínkově vile vaří tradiční rukodělnou metodou a poctivou českou cestou "varna – spilka – sklep". Toto pivo získalo už mnoho ocenění a hostům chutná. Permanentní nabídku tvoří světlý a tmavý ležák.

Milan Hotárek

Ctí místní kuchyni a hojně k vaření používá pivo z místního minipivovaru, ale také ryby z podzemních sádek. Milan Hotárek se snaží vařit z toho, co kdysi bylo na Vysočině k sehnání. Prim tedy hrají ryby, brambory, zelenina - hlavně zelí apod.