Hornický dům v Sokolově bude na růžovo

24. květen 2006

Hornický dům v Sokolově, který je nyní rekonstruován, dostane kromě pláště i novou barvu. Jak informoval novináře starosta Karel Jakobec, oproti původnímu projektu, který počítal s okrovou, ale bude růžová. Takovou barvu měl objekt, ve kterém dnes sídlí Městský dům kultury, původně.

V projektu rekonstrukce byla barva tmavší. Památkáři s ní souhlasili. Pak se ale na spodní části balkonu našla originální růžová barva. Památkáři proto chtěli, aby se nátěr Hornického domu udělal v původních barevných tónech.

Hornický dům dostane v první etapě rekonstrukce nová dřevěná okna. Zmizí také například mramorové obložení domu, naopak zachována bude plastika v čele domu s hornickou tematikou.

Logo

Náklady na první etapou rekonstrukce dosáhnou zhruba 29 milionů. Město na investici získalo devítimilionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Cena přitom původně měla být nižší, při přípravě se ale zapomnělo na to, že oken k výměně bude výrazně více. V další fázi rekonstrukce domu z 20. let minulého století by měly být upraveny vnitřní prostory.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio