Hornický dům v Sokolově se vrátí k původní podobě i v interiérech

Druhou etapu rekonstrukce památkově chráněného Hornického domu připravuje sokolovská radnice. Objekt postavený na počátku minulého století by měl získat původní podobu interiérů a zároveň splnit současné technické předpisy. Odhadované náklady by měly dosáhnout až 150 milionů korun.

Radnice v současné době zadala zpracování projektové dokumentace. Jen náklady na projekt budou stát několik milionů. Rekonstrukce interiérů bude z celkové přestavby nejnákladnější. Prioritou je návrat k původnímu vzhledu, do pozdní secese. Kromě interiéru ale bude nutné provést i kompletní rekonstrukci elektroinstalace, inženýrských sítí a vybudovat výtahy.

Hornický dům Sokolov

V první fázi Sokolov opravil vnější plášť a vyměnil okna. První etapa rekonstrukce Hornického domu, který navrhnul architekt Rudolf Wels, stála zhruba 30 milionů korun. Projekt druhé etapy by měl být hotov do konce letošního roku a pak město chce požádat o dotaci. Bez dotací by město na tak náročnou investici nemělo a rekonstruovat by se mohlo jen to nejdůležitější.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio