Hospic svatého Lazara v Plzni chystá druhou benefiční aukci umělecký děl

6. květen 2019 09:35

Svá díla na ni bez nároku na honorář nabídlo a vytvořilo několik desítek umělců. Výtěžek z aukce půjde na péči o pacienty, kteří v tomto zařízení tráví často své poslední dny. Vernisáž před aukční výstavy se koná právě dnes.

„Letos jde do aukce 89 děl. Jsou to obrazy, fotografie, šperky, objekty a sochy. Vyvolávací ceny jsou v celkové hodnotě 906.000,- Kč. Nově se například zapojil známý plzeňský fotograf Radovan Kudera, který věnoval dvě fotografie. Jednu fotografii Ivana Magora Jirouse a Miroslava Zikmunda z cyklu Do očí. Výtěžek z aukce použijeme pro naše pacienty. Nakoupíme za ně léky, zdravotnický materiál, protože to jsou všechno položky, které nemáme hrazené paušálně zdravotními pojišťovnami. Tyto náklady, které jsou okolo 2 milionů korun ročně, dofinancujeme z výtěžku z té aukce,“ řekl za organizátory Viktor Glier.

Specialitou letošní aukce je umělecká instalace Markéty Hlinovské, která přes speciální šablony nastříkala po celém hospici různé ptáky, kočky nebo květináč. Jedna ze šablon bude nabídnuta právě v dražbě. Další díla budou třeba od Marie Blaboliové, Michala Pěchouška, Romana Trabura a mnoha dalších.

Péče, která má smysl

Hospic svatého Lazara nabízí péči těžce nemocným pacientům a jejich rodinám přes 20 let. V Plzeňském kraji je to jediné kamenné zařízení svého druhu s kapacitou 28 lůžek. Na jeho činnost každoročně přispívá město Plzeň i Plzeňský kraj.

Minulý rok prošla budova hospice několika měsíční rekonstrukcí. Po tu dobu se zaměstnanci i pacienti museli prozatímně přesunout do Rokycanské nemocnice. Místnosti dostaly modernější nábytek, došlo také na podlahy, toalety a koupelny.

„To nejpodstatnější jsou výtahy. Opravář výtahů už byl skoro náš stálý zaměstnanec. Téměř každé ráno volala recepční, že výtah je rozbitý. Takže jsem moc ráda, že máme nové výtahy. K tomu se připojily také nové koupelny u pokojů pacientů. Je tu třeba i perličková koupel, takže si pacienti můžou užít i takové pokoupání, „řekla vrchní sestra Ivana Kalousová.

Vernisáž před aukční výstavy začne dnes v 17 hodin ve Staré synagoze v Plzni a dražená díla tam budou k vidění 10 dní. Samotná dražba ve prospěch hospice sv. Lazara se uskuteční v sobotu 18. května v Měšťanské besedě.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio