Houbami ve sladkokyselém nálevu se houbař rád pochlubí

10. listopad 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Houby v nálevu

Mykologický klub Plzeň po covidové přestávce opět uspořádal ochutnávku hub ve sladkokyselém nálevu. A už chystá další akci, mykologickou vycházku.

Ochutnávka hub ve sladkokyselém nálevu je soutěžní a jednotlivé mykologické kluby a kroužky ji za běžných okolností pořádají každoročně. Ještě před několika lety pak následovalo celostátní kolo, tato tradice však byla z organizačních důvodů přerušena. Pokud budou okolnosti příznivé, plánuje ji obnovit Mykologický klub Slavkovský les.

„Naši soutěž tentokrát v první kategorii běžných hub vyhrál kotrč kadeřavý, což je kořenná houba. Ve druhé kategorii méně běžných druhů hub to byl pstřeň dubový, nepamatuji, že ten by někdo ve sladkokyselém nálevu měl. Pstřeň dubový je nakyslá červenavá houba, roste na bázích dubů. Svoji roli při hodnocení určitě sehrála výrazná zvláštní chuť těchto hub. Pak bodovaly hlavně václavky a za nimi houby jako suchohřiby nebo křemenáče,“ ohlíží se za letošní soutěžní ochutnávkou v Plzni předseda zdejšího mykologického klubu Zdeněk Hájek. Porota vybírala celkem z 25 vzorků.

V sobotu se vydejte na mykologickou vycházku

Ochutnávka hub ve sladkokyselém nálevu není jedinou podzimní akcí Mykologického klubu Plzeň. V září se uskutečnila Výstavka hub v arboretu Sofronka, na kterou členové klubu navzdory suchému počasí nasbírali přes 110 druhů hub. A po úspěšné říjnové mykologické vycházce připravují další na sobotu 13. 11. Sraz je v 13:30 hod. na konečné tramvaje č. 4 v Plzni na Košutce.

„Uvítáme všechny zájemce. Půjdeme lesem k rybníku Strženka (dříve Hádek), lužním údolím ve směru na Chotíkov. Trasa tam a zpět by neměla přesáhnout 5 km,“ odhaduje Zdeněk Hájek, „časově počítejte se 3 hodinami. Dobře se oblečte, obujte boty do terénu, které se hned nepromočí. Pokud budete sbírat houby, vezměte si košíček a nůž.“

Houby ve sladkokyselém nálevu

Ingredience
  • Na nálev: 3/4 litru vody
  • 1/4 litru 8% octa (nejlépe Bzeneckého)
  • 25 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 1 lžíce soli
  • 5 dkg cukru
  • 10 tablet umělého sladidla
  • 1,5 lžičky hořčičného semínka
  • 0,5 lžičky koriandru

Nálev povaříme 5 min. a necháme vychladnout. Koření z něj rozdělíme do sklenic.

Houby si předvaříme v osolené vodě s přídavkem celého pepře a nového koření. Podle tuhosti je vaříme 10 až 20 minut.

Opláchneme ve studené vodě, necháme okapat a pak vkládáme do sklenic. Nesmíme houby příliš pěchovat, aby se do sklenic vešlo i dostatečné množství nálevu.

Prokládáme kolečky mrkve, lze i kolečky cibule, papriky a další zeleniny. Můžeme přidat také malý stroužek česneku, příp. kousek feferonky.

Zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 min. při 100 °C.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.