Houby se nově určují i podle DNA.V houbařské poradně v Plzni ale poradí podle zkušenosti

14. září 2014

V budově Pedagogické fakulty Západočeské univerzity na Klatovské třídě provozuje houbařskou poradnu už několikátým rokem mykologický kroužek. Lidé sem mohou přinést houby k určení každý den a nechat je na vrátnici s kontaktem, mykologové se jim pak ozvou do čtyř dnů. Každé pondělí od 15 do 17 hodin se ale mohou s mykology setkat přímo v poradně.

Jako první přišli do houbařské poradny Josef Volena s přítelkyní. K určení přinesli dvě houby, které našli u Bělé nad Radbuzou na Domažlicku.

Mykologové Svatopluk Holec, Zdeněk Hájek a Jaroslav Vondrovský si houbu pečlivě prohlížejí a po chvíli se jednohlasně shodují. „Hřib kovář, takže jedlý, ale pořádně uvařit,“ vynáší ortel i doporučení Zdeněk Hájek.

Podle mykologa Zdeňka Hájka se v České republice vyskytuje na čtyři tisíce hub a jejich určování není vůbec jednoduché.

„Nejnovější výzkumy se zabývají DNA hub a spousta druhů, která byla dříve pod nějakým názvem, tak se dnes přesunují do jiných druhů, rodů. A my se to znova učíme,“ říká Zdeněk Hájek.

Tady v poradně se ale posuzují a určují houby tradičním způsobem.

„Nejsme schopní určovat houby podle DNA. Máme literaturu, kterou jsme nashromáždili za poslední desetiletí, mámě vědomosti, praktické znalosti a musíme se podle toho řídit,“ vysvětluje Zdeněk Hájek a pokračuje:

„Velmi důležitý je pach, který houby vydávají. Třeba spousta holubinek se určuje podle hořkomandlové vůně a nebo podle slanečkové vůně, to jsou holubinky révové.“

Houbařská poradna funguje v Plzni každé pondělí, od září do listopadu a každoročně sem zavítá zhruba stovka houbařů.

autoři: čer , mad
Spustit audio