Hrabě Dracula a zámek Zbiroh. Co mají společného?

13. březen 2020

Zámek Zbiroh nyní návštěvníkům nabízí speciální tematické prohlídky, kde se každou březnovou sobotu dozvíte zajímavosti o historii i současnosti zámku, zejména ve vztahu k řádům, které se k němu váží. Název prohlídek totiž zní Cesta mezi řády – od templářských rytířů až po Alfonse Muchu.

Zámek Zbiroh

Vše, co vás zajímá o templářích, svobodných zednářích, ale například i o Dračím řádu se můžete dozvědět během březnových sobotních prohlídek na zámku Zbiroh. „V průběhu dějin tady byly osobnosti jako třeba panovník Zikmund Lucemburský, císař, který byl majitelem Zbirohu a který založil Řád draka. Návštěvníci asi budou znát nejslavnějšího člena tohoto středověkého řádu. Když řeknu, že byl z Transylvánie, tak asi tuší. Ano, ta odpověď je jasná – hrabě Dracula byl také členem řádu Zikmunda Lucemburského. Řád měl za úkol chránit katolickou Evropu před všemi kacíři a Dracula, jak víme, v tom byl velmi důsledný, zejména tím, jakým způsobem mučil a vraždil své oponenty," říká vedoucí expozice zámku Zbiroh Martin Caletka.

Zámek Zbiroh je mj. jediným místem v České republice, kde je možné pasovat nové rytíře templářského řádu. Pokud tedy budete mít zájem stát se rytířem, není to nemožné. V České republice však do řádu mohou vstoupit pouze muži.

Zámek Zbiroh

Březen navíc nebyl vybrán, coby měsíc těchto tematických prohlídek, náhodně. Figuruje v něm pátek třináctého, čili den, kdy ve 14. století započal hon na templáře, a další významné datum tohoto měsíce je 18. března, kdy byl v tom samém století upálen poslední templářský velmistr.

Tematické březnové prohlídky zámku Zbiroh začínají vždy v sobotu ve 14:30 hodin a je nutné si je na zámku předem e-mailem či telefonicky zarezervovat. Vzhledem k omezené kapacitě osob na jedné prohlídce akce probíhá v souladu s nařízením vlády.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.