Hrádek u Sušice zkrášlí park s rybníkem

Rybník s lodičkami a anglický park podle historických plánů, právě tak by měla do budoucna vypadat jedna z částí Hrádku u Sušice.

Hrádek u Sušice má velké plány s místním rybníkem a jeho okolím. Dvouhektarový rybník získala obec od státu do svého vlastnictví zhruba před dvěma lety, je ale zarostlý a plný bahna. Jeho obnovou začne rozsáhlá úprava celé lokality, podle starosty Josefa Kutila je prý zásadní a nezbytná. A to jak z estetického, tak i bezpečnostního hlediska. V rybníku je nyní kolem dvou metrů bahna, které by v případě povodní mohlo velmi ohrozit domy pod hrází. Až se rybník zbaví bahna, mohou zde vzniknout místa ke koupání a třeba i lodičky. Dříve u rybníka byly i sádky, takže by se podle starosty dalo uvažovat o sportovním rybaření systémem „chyť a pusť“.

Na rybník za zámkem navazuje lesopark, jenž měl v minulosti podobu anglického parku. Obec tam zhruba před rokem nechala dělat dendrologický průzkum stromů a hodně jich musela pokácet. Zajímavostí je, že by se ke slovu mohly dostat několik set let staré plánky parku, které nikdy nebyly zcela zrealizovány.

Náklady na obnovu rybníka a přilehlého parku by se mohly vyšplhat na desítky milionů korun. Obec má zpracovanou studii, která se jmenuje Zelené srdce Hrádku,  pojímající celé toto území komplexně, od nové podoby rybníka, přes park, až po návaznost na cyklistické a vycházkové trasy, které tudy vedou.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio