Hrady a zámky v Karlovarském kraji rozšiřují expozice a chystají novinky

Tři nejvíce navštěvované památkové objekty v Karlovarském kraji, které si loni prohlédlo dohromady více než 200.000 lidí, chystají letos pro své hosty řadu novinek. V zámku Kynžvart to bude dlouho očekávaná expozice Muzeum příběhů, hrad Loket rozšiřuje expozici útrpného práva a vězeňství a zámek s hradem v Bečově bude během celé sezony připomínat 20. výročí nalezení relikviáře svatého Maura.

Pro městský hrad v Lokti na Sokolovsku sezona nikdy nekončí, otevřeno tam mají po celý rok včetně svátků. Loni byla velkou atrakcí expozice útrpného práva a vězeňství. Názorně ukazuje, jakých prostředků se ve středověku používalo při výslechu vězňů. Do vybavení expozice investoval hrad zhruba 1,2 milionu korun. Protože se těšila velkému zájmu veřejnosti, rozšiřuje se současných šest místností o další dvě. Návštěvníci loketského hradu se během roku dočkají také tří restaurovaných malovaných stropů. Nepřijdou o tradiční letní hradní slavnosti, tentokrát ve znamení doby Rudolfa II.

Loket

Zámek Kynžvart na Chebsku otevře poprvé o Velikonocích. Do srpna by měla být dokončena nová expozice Muzeum příběhů. Bude to vlastně výběr toho nejlepšího z našeho kabinetu kuriozit a depozitáře. Každý předmět bude doplněn dalšími texty či jinou dokumentací, která přiblíží jeho osud v toku času. Expozice bude stát kolem 800.000 korun a měla by vydržet asi dva až tři roky.

Zámek Kynžvart

Zámek a hrad Bečov na Karlovarsku bude letos žít ve znamení 20. výročí nalezení relikviáře svatého Maura. Vzácnou románskou památku ze 13. století objevili kriminalisté v listopadu 1985 ukrytý pod podlahou hradní kaple. Na sklonku druhé světové války ho tam ukryl šlechtický rod Beaufortů předtím, než musel kvůli spolupráci s fašisty opustit republiku. Vše, co se kolem relikviáře seběhlo, bude připomínáno v celé expozici. Jejím vrcholem je nadále vlastní relikviář. V průběhu roku vznikne i výstava o dění kolem relikviáře, Nález druhé nejvzácnější památky po českých korunovačních klenotech bude rovněž připomínat expozice v Muzeu policie České republiky v Praze. V plánu je rovněž výroba a distribuce nového CD-ROMu, jehož součástí bude i unikátní filmový záznam o relikviáři. Oslavy pak vyvrcholí v listopadu, kdy se budou konat tradiční noční prohlídky zámku. Letos se však rozšíří takzvané "živé obrazy". Bečov otvírá o Velikonocích, do konce dubna bude přístupný jen o víkendech.

Bečov - zámek
autoři: Směna ČRo Plzeň , Jiří Brechličuk
Spustit audio