Hrady a zámky zvou do nové sezony

28. březen 2019 06:20

Sezona na státních památkách začíná už o tomto víkendu. Také letos připravili kasteláni spoustu tradičních i zcela nových akcí.

Návštěvníci hradu Švihov si mohou prohlédnout úplnou novinku v tamní expozici. „Je to tapiserie z počátku 18. století, zobrazuje výjev s názvem Armida unáší spícího Rinalda, inspirovaný příběhem z doby obléhání Jeruzaléma. Nově letos chystáme otevření expozice ve vstupní věži a od Velikonoc bude k vidění výstava nazvaná Za tajemstvím Popelčina střevíčku,“ prozradil kastelán Lukáš Bojčuk.

Také na Horšovském Týně čeká turisty bohatý program. „Bude zde výstava kostýmů z pohádek Václava Vorlíčka, mezi jinými z filmů Saxana, Jak se budí princezny nebo Princ a Večernice. Téměř padesát kostýmů bude instalováno v zámecké konírně, kde si je návštěvníci budou moci prohlédnout od června až do srpna. Další velkou akcí budou Trauttmansdorffské slavnosti, což už je druhý ročník slavností přímo na nádvoří zámku, kde nebudou chybět šermířská a taneční vystoupení, noční kostýmované prohlídky a hlavně slavnostní ples, na který jsou všichni zváni,“ vyjmenoval kastelán zámku Radim Žáček.

Zámek v červeném Poříčí chystá otevření mimořádné trasy v zámecké kapli. Ta bude v nabídce v měsících červnu, červenci a srpnu a pak příležitostně během roku. „První otevření zámecké kaple chystáme na Mezinárodní den památek a historických sídel, tedy 18. dubna od 10 do 15 hodin, a pak až v červnu,“ pozval kastelán Marcel Čermák.

Na zámku v Nebílovech zahájí sezonu již tento víkend zajímavou akcí. „Děláme řemeslnický jarmark, od kterého si slibujeme novou návštěvnickou klientelu. Pokud se tento velký trh povede, tak bychom do budoucna rádi pořádali takové oborové trhy, například zahradnické, zahrádkářské, chovatelské. Tedy cílené na skupiny návštěvníků, ale tak, aby se to k tomu objektu hodilo,“ uvedl kastelán zámku Milan Fiala. První jarmark s farmářskými produkty a se řemeslnými výrobky bude na zámku v Nebílovech v neděli od 10 do18 hodin.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio