Hraniční nádraží v Bavorské Rudě je nejhezčí v Německu

29. srpen 2017

Stejně jako v České republice i v Německu vyhlašují nejkrásnější nádraží v zemi. Vždy ho udělují jednomu většímu a jednomu menšímu nádraží a letos se z tohoto ocenění můžeme radovat i my. Spolu s nádražím Lutherstadt ve městě Wittenberg, totiž získalo titul i hraniční nádraží Alžbětín - Bayerisch Eisenstein.

Ocenění už 14 let uděluje německý dopravní svaz Aliance pro železnice. Porota projela při testovacích jízdách celé Německo a při tom hledání nejpřívětivějšího nádraží posuzovala vzhled, nabídky služeb a také servis, zkrátka vstřícnost nádraží k cestujícím. A letošním vítězem se staly dvě stanice na pomezí hranic Německa a České republiky.

Hraniční nádraží Alžbětín–Bayerisch Eisenstein

Německá část nádraží patří Přírodnímu parku Bavorský les, který ji za několik milionů eur zrekonstruoval a vybudoval tam návštěvnické centrum, které prezentuje tak zvanou zelenou střechu Evropy. To znamená oba sousedící národní parky a také přírodní park Bavorský les a chráněnou krajinnou oblast Šumava.

Jedna budova nabízí spoustu zábavy pro děti i dospělé

V centru čeká na návštěvníky několik výstav, například rozsáhlý model železniční tratě, která spojovala Bavorsko a Čechy. Nachází se tam expozice o historii její stavby, včetně informací o budování špičáckého tunelu. Další část představuje nejvyšší horu Bavorského lesa Javor, je tam i muzeum lyžování a také Evropské centrum netopýrů, což je interaktivní expozice pro děti i dospělé. A to vše, včetně historické restaurace najdou cestující přímo v nádražní budově.

Hraniční nádraží Železná Ruda-Alžbětín - Bayerisch Eisenstein bylo dokončeno v roce 1877. Ocenění přišlo v roce, kdy nádraží slaví 140. výročí. Celé nádraží, včetně kolejišť a obytných a obslužných budov bylo postavené zrcadlově. Přesně v polovině nádraží procházela a prochází státní hranice. Po roce 1948 byl provoz na nádraží omezován, na české straně úplně zanikl, a nádraží na zhruba čtyřicet let osiřelo. Dnes už je všechno jinak, nádraží je opět výchozím místem výletů a dokonce se stalo i samostatným turistickým cílem.

autoři: en , jik
Spustit audio