Hrůza má jméno rakovina slinivky

4. duben 2017

Dva a půl tisíce nových případů ročně. Naprostá většina končí smrtí pacienta. To jsou fakta, týkající se nádorového onemocnění slinivky břišní. „Obrovské finanční prostředky se teď dávají na výzkum. Vědci zjistili, že na změnách na slinivce by se mohly podílet viry, stejně jako například u rakoviny hrdla děložního. Mohlo by se tedy začít očkovat. Ale to je ještě otázka deseti patnácti let, do té doby musíme přečkat a bojovat,“ říká gastroenterolog MUDr. Petr Mikoláš.

Životně důležitá žláza

Slinivka břišní je orgán uložený za žaludkem, před páteří, v hloubce břišní dutiny a je velice málo dostupný běžnému vyšetření, například pohmatem. Je to malý orgán, váží pár desítek gramů. Produkuje enzymy, které potřebujeme k trávení, a produkuje inzulín.

„Jediná dostupná zobrazovací metoda je sonografie, při které se podaří relativně včas zachytit zvětšující se slinivku a nádorová hmota může být odstraněna. Suverénně spolehlivé je samozřejmě CT. Ale ne každý jde na sono, ne každý jde na CT,“ říká Petr Mikoláš.

Pouhé jedno procento lidí, kterým je stanovena diagnóza rakoviny slinivky břišní, přežije například dalších pět let. A i u nich je to otázka velké náhody. Třeba při operaci žlučníku se chirurg dotkne slinivky a najde miniaturní zatvrdlinku velikosti hrášku. A tito pacienti tak trochu vylepšují tu strašlivou statistiku. Většina lidí, která přijde k lékaři a má už objektivní příznaky, je zcela nevyléčitelná.


Příznaky jsou netypické, pomalé, dlouhý čas žádné

„Pacientovi přestane trochu chutnat jíst, začne mu mírné nadýmání a pozvolna začne klesat váha. Nic ho nebolí, normálně funguje. Dokonce člověk může mít i dobrý pocit, že se mu daří snadno regulovat váhu,“ popisuje Mikoláš. A pak se začnou objevovat další příznaky – žlutá bělma očí, vyšší hladina bilirubinu, tedy signály prodělané žloutenky. V tuto chvíli už se pacient dostává do péče lékařů. Ovšem nádor je zpravidla v takovém stádiu, že člověka není možné zachránit.

Průběh je rychlý

Po stanovení diagnózy pacientovi mohou lékaři jen ulehčit poslední období života. „Operativně uvolníme žlučovod, aby mohla odtékat žluč. Pacient se může najíst, dokonce i přibere nějaká kila. Ovšem nádor je velmi agresivní. Metastazuje do dalších orgánů, například jater a pobřišnice. Nádor bohužel nereaguje na chemoterapii ani na ozařování. Jsme naprosto bezmocní,“ vysvětluje doktor Mikoláš.

Nepít, nekouřit

Prevence existuje a je velmi podobná jako u ostatních onemocnění zažívacího traktu. Nepít, zejména tvrdý alkohol, nekouřit a jíst dietně a zdravě. „A hlavně nedopustit, abychom dospěli do stádia chronické pankreatitidy. To je totiž úrodná půda pro vznik nádoru,“ dodává plzeňský gastroenterolog Petr Mikoláš.

autor: Květa Bodollová
Spustit audio