Hudební nástroj, který vás nadchne: niněra

22. únor 2018

Niněra patří do skupiny bordunových nástrojů. První záznamy o ní jsou v západní Evropě známé už z 10. století. Mezi její současné výrobce patří i Oldřich Bauer z Plzně, jehož hudební nástroje už putovaly i daleko za hranice naší republiky.

Oldřich Bauer spolu se svým bratrem chodil na výtvarku v Plzni-Doudlevcích, ale brzy mu došlo, že mnohem víc ho láká a baví muzika. Nakonec jí zcela propadl a strunné nástroje začal dokonce i vyrábět.

 

Když se Oldřich Bauer po letech vrátil z Rakovníka do Plzně, zhlédnul se v historických hudebních nástrojích. Začal opravovat loutny a specializoval se na skoro všechny strunné nástroje.  

V čase, kdy se u nás začala objevovat irská muzika a s ní móda irských harf, pustil se do jejich stavby. K tomu přidal nástroje běžnější, kytary a mandolíny a na řadu přišly i niněry, které jsou jeho největší láskou. 

Oldřich Bauer nejen vyrábí, ale také opravuje hudební nástroje. Pro Divadlo Bolka Polívky vyrobil do seriálu Borgiové niněru a gambu a také velmi zvláštní harfu egyptskou. Jeho nástroje se objevují v Německu, Rakousku, na Slovensku a v Belgii. Jedna niněra skončila dokonce v indickém Dillí.  

Oldřich Bauer oplývá nebývalou ochotou a pochopením pro věc. Má svou kapelu a píše také texty k písním. Zkrátka a dobře, muzika je jeho celý život. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.