Hudební pocta v podání Stevieho Wondera

Stevie Wonder natočil za půl století více než 35 alb, kterých se prodalo přes 100 mil. výlisků. Měl 30 hitů v Top Ten a získal 22 cen Grammy. A jednu ze svých slavných skladeb vydal 2. dubna 1977.

Když v roce 1974 zemřel jeden z nejvýznamnějších jazzmanů, dirigent a klavírista Duke Ellington, napadlo Stevieho Wondera napsat píseň Sir Duke, vzdávající poctu hudebníkům, které považoval za důležité. Později řekl: „Titul jsem znal od začátku, ale chtěl jsem, aby šlo o muzikanty, kteří pro mě něco udělali. Aby se na ně nezapomnělo“.

Většina zpěváků a hudebníků vůbec považuje za čest, pokud se jejich jméno objeví ve skladbě nějakého jiného interpreta. Nevím, zda se členové Beatles dozvěděli o tom, že o nich Karel Gott nazpíval jeden ze svých hitů. Naopak Karel Gott si jistě všiml jednoho z rýmů v písničce skupiny Chinaski, kde se o něm zpívá. Vyndej všechny desky s Elvisem, si notuje Karel Zich v písničce Paráda. A ještě hit I Like Chopin od Itala Gazeba nebo Callin Elvis od Dire Straits. A našli bychom i další skladby tohoto druhu.

Sir Duke je píseň, kterou složil a nahrál zpěvák a skladatel Stevie Wonder. Je z alba vydaného v r. 1976, Songs in the Key of Life, tedy Písně v tónině života a byla napsána na počest Duke Ellingtona. Text rovněž odkazuje na další vlivné jazzové legendy, jako na CountaBasieho, Glenna Millera, Louise Armstronga a Ellu Fitzgeraldovou.

Ellington je pro mnohé lidi, a to i mimo okruh specializovaných fanoušků, synonymem jazzové hudby. Jen v tomto prostém faktu je už obsaženo hodnocení významu a pozice, kterou zaujímá v moderní hudbě. Měl neobyčejnou schopnost sloučit kolem sebe zcela rozdílné muzikantské individuality a dovést orchestr k jedinečnému semknutí. A také umístit svůj žánr do kategorie nadčasových záležitostí.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio