Hygienici kontrolují kvalitu stravování i ubytování na dětských táborech

21. červenec 2020 15:35

Už skoro 60 dětských táborů zkontrolovali od začátku léta hygienici v Plzeňském kraji. Sledují, jak se na táborech skladují potraviny, v jakých podmínkách se vaří, kde se děti můžou umýt i jak jsou ubytované. Naposledy zkontrolovali tábor nedaleko Tisu u Blatna.

Pracovnice krajské hygieny chtěli například na táboře v Tisu u Blatna na severním Plzeňsku vidět jídelníček a zajímalo je i to, zda ho schválil zdravotník. Procházely také skladovací prostory potravin. Kontrolují se nejen podmínky uchovávání, ale také jejich doba trvanlivosti. Letos navíc hygienici ještě sledují, jestli organizátoři dodržují základní hygienická doporučení, aby se zabránilo případnému šíření koronaviru.

dětský tábor Tis u Blatna

„Máme tady dezinfekce a spousty jednorázových gumových rukavic. Zavedli jsme nové formuláře čestného prohlášení ohledně koronaviru. Děti dostaly v pokynech, že si mají na tábor přibalit roušky, kdyby se tu náhodou něco objevilo, aby si je mohly nasadit,“ popsal hlavní táborový vedoucí Michal Toman, a na dotaz hygieniků dodal, že děti mají dvě textilní roušky, které mají uschované odděleně v sáčku.

Podle Petry Langové z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje mezi nejčastější prohřešky na dětských táborech patří závady v oblasti stravování nebo osobní hygieny dětí. „ Tento nedostatek většinou vyřešíme na místě, že se buď dokoupí barel s výtokovým kohoutem a udělá se to hned, takže není problém. Tábor v Tisu u Blatna je ucházející, protože děti mají velmi dobré ubytovací podmínky. Někdy jsou to skutečně bojové podmínky a stejně ti pořadatelé požadavky i vyhlášky našeho zákona dodrží, jako třeba tady,“ dodala Petra Langová.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio