Hymna hnutí hippies

10. červenec 2020

V tomto pořadu Hvězdy, hity, legendy vám představíme hymnu hnutí hippies. Stala se jí píseň, u které to nikdo nečekal.

Je tu další díl s hymnami různého druhu. V tomto díle se zastavíme v americkém státě Kalifornie ve městě San Francisco, které je známé svým klidem a pohodou, mostem Golden Gate a v 60. letech hnutím hippies.

Díky velkému množství zajímavostí a památek je San Francisco vyhledávaným cílem turistů. Je označováno za jedno z nejkrásnějších měst na světě. Jako takové si vysloužilo i hymnu. Vztahuje se k už zmíněnému hnutí hippies.

Napsal ji John Phillips, zakladatel sanfranciské skupiny Mamas And Papas. Sám tvrdil, že ji napsal za 20 minut. Jmenuje se „San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)“. Vyšla 13. května roku 1967 a okamžitě se stala hitem.

Je to píseň, která posluchačům vzkázala: „Pokud jedete do San Francisca, ujistěte se, že máte ve vlasech nějaké květiny“. Do San Francisca se poté vydaly tisíce mladých lidí. Píseň nazpíval do té doby neúspěšný zpěvák Scott McKenzie. Najednou byl doslova přes noc slavný, úspěch singlu byl tak rychlý a nečekaný, že to všechny zaskočilo.

Tak se do onoho krásného jara roku 1967 na chvíli vraťme, bude nám tam krásně, vždyť podle této písně, hymny hnutí hippies jsou v ulicích San Francisca milí lidé s květinami ve vlasech.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.