Hymna ženského sebevědomí: I Will Survive

25. listopad 2021

Nikde není bezpečno. Své o tom ví i americká černošská zpěvačka Gloria Gaynor, která si v roce 1978 přivodila na pódiu zranění páteře a čtyři měsíce musela ležet. Média tehdy spekulovala, že se už na scénu nevrátí. Bolesti i nový začátek ji ale dodaly sílu a po sedmi měsících mohla převzít Grammy za nejlepší píseň. 

Gloria Gaynor, královna diskohudby sedmdesátých let. Bylo jí 22 let, když měla svůj první singl, ale úspěch jí nepřinesl. Na špičku žebříčku pak šplhala devět let. Tam ji však nevynesl její oblíbený soul, ale disco, právě tento žánr vymrštil tuto rodačku z amerického státu New Jersey v roce 1974 na vrchol amerického i britského žebříčku.

Gloria Gaynor se však podle svých slov za diskotékovou zpěvačku nikdy nepovažovala. Jako černoška vždy hudbu vnímala spíše v žánru blues, soulu nebo balad. V disko stylu se vlastně jen podřídila jako zpívající rytmická sekce všemu, co se dělo kolem ní, byla zpěvačkou, která zpívala s diskem.

Jedna píseň v jejím podání se stala hymnou ženského sebevědomí, její text totiž pojednává o devastujícím rozchodu. Jmenuje se I Will Survive, česky Já přežiji. Už přes 40 let dodává sílu všem ženám, které zažijí rozchod s partnerem. No tak, tamhle jsou dveře, tak udělej čelem vzad, protože tady už nejsi vítaný. Mám život, abych ho žila, mám lásku, abych ji dávala. A já přežiji a teď si šetřím všechnu svou lásku pro někoho, kdo mě bude milovat, zpívá americká zpěvačka Gloria Gaynor.

Je důležité si připomenout, že těsně předtím, než byla tato píseň natočena, utrpěla Gloria Gaynor na jevišti velmi vážný úraz. Po probuzení v nemocnici zjistila, že je od pasu dolů ochrnutá. Prodělala mnoho operací a musela nosit ortézu, aby mohla vůbec nahrávat. Zlé jazyky tvrdily, že se už na pódia nevrátí, ale Gloria Gaynor to za pomoci své rodiny dokázala. Píseň I Will Survive obsadila první místa žebříčků v Americe i Anglii.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio