I hasiči mají právo na slzy

21. květen 2014

Z hasičské rodiny nepochází, přesto ho práce u hasičů zlákala. Michal Černík ale nestojí v první linii u požáru. Jeho pomoci bývá zapotřebí většinou až o něco později. Je totiž hasičským psychologem.

Jeho úkolem je poskytovat posttraumatickou péči kolegům i jejich rodinám, zajišťovat podklady pro personální práci a také pomáhat obětem mimořádných událostí. Možná právě proto se jeho práce jen tak nestane rutinou.

Mezi jeho kolegy patří silní chlapi, ale jako muž - psycholog je mezi hasiči spíše výjimka. V drtivé většině tuto pozici zastává žena.

Jak se vlastně Michal Černík dostal k hasičům? Proč vůbec mají hasiči svého psychologa? Při jakých situacích je jeho pomoci zapotřebí? A funguje černý humor mezi záchranáři?

Na tyto a řadu dalších otázek odpovídá Michal Černík v dopoledním programu Českého rozhlasu Plzeň. Celý rozhovor s moderátorem Radimem Jehlíkem najdete pod odkazem "Přehrajte si celý příspěvek".

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.