I letos podpoří Plzeňský kraj ekobusy na Šumava

26. duben 2006

Plzeňský kraj i letos podpoří 200.000 korunami ekobusy na Šumavě. Ty jezdí od poloviny června do konce září v Národním parku Šumava na trase dlouhé přibližně 100 kilometrů. Na provoz autobusů na ekologické palivo, které každé léto využívá na 100 tisíc návštěvníků, přispívá kraj už od roku 2002.

Autobusy jezdící na bionaftu budou už 11. rokem brázdit horskou oblast CHKO Šumava a Národní park Šumava. Správa parku tímto krokem v sezoně co nejvíce omezuje individuální dopravu osobními vozidly. Nejnavštěvovanější lokality v šumavském parku s několika tisíci návštěvníky týdně je trvale Povydří, Chalupská slať, Jezerní slať, Prameny Vltavy, Bučina, Plešné jezero, Modrava a Březník, Prášilské jezero, Jezero Laka a Javoří Pila.

Nejdelší z pěti tras, která měří přes 100 kilometrů, vede ze Špičáku do Kaplice pod Boubínem přes Železnou Rudu, Prášily, Srní, Modravu, Kvildu a Borovou Ladu. V červenci a srpnu jezdí autobusy denně, od 17. do 30. června a od 1. do 28. září pouze v sobotu a neděli. Podobně je na tom linka Horská Kvilda-Kvilda-Bučina. Ostatní linky provozuje park pouze o prázdninách. Jde o Sušice-Kašperské Hory-Srní-Kvilda, dále Kvilda-Churáňov a Nová Pec-Jelení Vrchy. V Bučině navazují na ekobusy německé autobusy. Už sedmým rokem budou vozy přepravovat také méně pohyblivé občany.

Logo

Šumavu navštěvuje ročně zhruba dva miliony turistů. Zelené autobusy najedou za sezonu téměř 70.000 kilometrů. Turisté uhradí v jízdenkách 60 procent nákladů. Kvůli rostoucímu podílu cyklistů umožňuje správa parku od roku 2004 převážet za některými autobusy až 30 kol v přívěsu.

autor: mkl
Spustit audio