I v zimě můžete vyběhnout na zahrádku a utrhnout si zeleninu

14. listopad 2020

Na záhoně pochopitelně mohou přes zimu zůstat jen některé druhy zeleniny. Ušetří vám starosti se skladováním i místo ve skladu. A celou zimu můžete jíst čerstvě sklízenou zeleninu.

„Druhů zeleniny, které můžeme nechat na záhoně, je překvapivě poměrně hodně,“ říká Silvie Hašlová z komunitní zahrady Pěstírna DEPO v Plzni a ukazuje, „tady máme rukolu, naťovou cibulku, naťovou petržel a mangold. Ozimý hlávkový salát, u něj se nám osvědčila odrůda Humil. A z úplně nejodolnějších druhů jsou to kadeřávek, růžičková kapusta, která je nejlepší až po přemrznutí, kdy trochu zesládne, dále kozlíček polníček a pórek.“

Také kořenová zelenina může zůstat v zemi

Nemusíte si lámat hlavu ani s uskladněním kořenové zeleniny, pokud například máte malý nebo žádný sklep. „Když zrovna nemrzne, do půdy se dostaneme. Mrkev, petržel, červenou řepu, pastinák nebo třeba topinambury nám v záhonu vydrží celou zimu. Jen je dobré si ohlídat, aby s jejich spotřebováním nebyli rychlejší myši a hryzci,“ varuje pěstitelka. Při oteplení a oblevě by také kořeny mohly začít uhnívat.

Růžičková kapusta

V zimě zelenina roste pomaleji

Pro zimní pěstování vybírejte odrůdy, kterým vyhovují nižší teploty a kratší dny. Výhodné je vysít včas, aby rostliny ještě před zimou vyrostly do konzumní velikosti. V zimě zelenina sice také roste, ale mnohem pomaleji. „Zjistili jsme si vegetační dobu dané odrůdy, pro jistotu přidali jeden až dva týdny a celé to odečetli od konce října,“ popisuje Silvie Hašlová, jak se termínu výsevu dobrali v Pěstírně DEPO.

Jestliže je během podzimu a zimy delší sucho a nemrzne, je dobré zeleninu zalít. „Většinou to ale není úplně nutné. My jsme teď nezalévali už asi měsíc a zelenina roste skvěle,“ rozhlíží se po záhonech v jedné z plzeňských komunitních zahrad Silvie Hašlová. Zálivce se nevyhnete, pokud zeleninu přes zimu pěstujete v pařeništi nebo skleníku.

Zabezpečení zeleniny na záhoně před mrazem

Při rozhodování, zda zeleninu na záhoně chránit před mrazem, vezměte v úvahu nadmořskou výšku, místní mikroklima apod. „Nejjistější je ji zakrýt. Můžeme využít buď klasickou bílou netkanou textilií, nebo slámu, listí, chvojí. Můžeme si také vyrobit nebo koupit nějakou konstrukci, přes kterou přetáhneme fólii. Anebo rovnou pěstovat v pařeništi, případně ve skleníku,“ radí pěstitelka.

Zeleninu sklízejte nejlépe v bezmrazých dnech. „Zejména u zelenin s jemnějšími listy je dobré počkat si na okamžik, kdy nejsou vyloženě zmrzlé a obalené krystalky ledu. Potom doma po roztání v pokojové teplotě by se nám totiž mohly tzv. rozblemcnout,“ upozorňuje Silvie Hašlová a doporučuje nechat zeleninu rozmrznout na záhoně a až následně sklidit.

Spustit audio