Infocentrum ve Kdyni zlepší nabídku pro turisty

16. duben 2019 12:35

Infocentrum ve Kdyni na Domažlicku čekají změny. Od prvního června ho začne provozovat Městské kulturní středisko Modrá Hvězda.

Cílem je zefektivnit a zkvalitnit služby a přilákat do města víc turistů. Kromě infocentra totiž Městské kulturní středisko převezme i synagogu, která je v majetku města Kdyně. Navíc už teď se připravují nová lákadla pro návštěvníky, jako třeba nové turistické okruhy a podobně.

Logo

„Například historický okruh, průmyslový okruh nebo městský okruh. Na léto připravujeme do synagogy několik výstav, v rámci židovského tématu a určité stopy židovského osídlení ve Kdyni. Budeme se snažit rozšířit i sortiment, který si návštěvníci budou moct v infocentru koupit, protože objevujeme mnoho lidí, kteří něco vyrábí. V současné době připravujeme naši místní značku ‚Kdyňský produkt‘, pod kterou budeme mít několik výrobků, které vznikají přímo ve Kdyni,“ uvedla ředitelka Městského kulturního střediska Jana Podskalská.

Tematické večery na míru

Pro místní obyvatele by se měly pořádat akce na míru tak, aby lépe poznali na vlastní kůži své muzeum, infocentrum i synagogu. Pro děti se výhledově připravuje nocování v muzeu nebo různé tematické večery v muzeu, při kterých by se lidé mohli lépe seznámit s historií vlastního města. Například s textilní výrobou, která měla ve Kdyni tradici anebo připomenutí historie židovské komunity.

„Synagoga je v majetku města Kdyně, je to moc hezký prostor a je tam i rituální lázeň. Máme několik nápadů, jak připomenout existenci židovské populace ve městě. Jsou tu některé příběhy, které by asi stálo za to v synagoze uvést. Chtěla bych se časem dopracovat k nějakému zhotovení totensteinů a označit domy, kde Židé kdysi žili,“ popsala Jana Podskalská s tím, že nápadů mají pracovníci Městského kulturního střediska daleko víc, ale musí se dělat postupně.

Pracovní doba infocentra by se měla rozšiřovat. Během zkušebního půl roku se vyzkouší několik variant, než se vybere ta pravá, která zůstane na delší dobu. Změny začnou platit od 1. června.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio