Inspektoři České obchodní inspekce na západě Čech kontrolují prodejce pyrotechniky

28. prosinec 2018 10:00

Blíží se konec roku a silvestrovské oslavy. Proto inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) v těchto dnech zintenzivnili kontroly zábavní pyrotechniky v prodejnách i ve stáncích.

Na západě Čech mají za sebou inspektoři ČOI zhruba 20 výjezdů. Sledují při nich, jestli prodejci rachejtle a petardy správně skladují, datum spotřeby a taky jestli výrobek obsahuje český návod. Ve čtvrtek se inspektoři vydali na kontrolu tržnic u Svaté Kateřiny a v Rozvadově na Tachovsku.

Hned jak na tržiště Svatá Kateřina dorazila České obchodní inspekce, prodejci začali sundávat z kabelek značky, zavírat svoje stánky a smluveným signálem se před kontrolou navzájem varovali.

„Pyrotechnika tu zjevně byla. Tamhle je vidět, že ohňostroj tu byl pěkný, ale vše už je pryč. Tady zase paní pro změnu odklízí nějaké padělky, takže uděláme kontrolu,“ řekl jeden z inspektorů ČOI, který na místě obhlížel situaci.

Prodejci jsou požádáni o doklady totožnosti a upozorněni na to, že padělané zboží se podle zákona prodávat nesmí. Pokud by se ho pokoušeli, i teď přes varování, odklízet a před kontrolory schovávat, hrozí jim navíc pokuta za maření kontroly. Zároveň je s majiteli stánků o všem sepsán úřední záznam a zboží je zajištěno.

Špatně skladovaná pyrotechnika může být nebezpečná

A protože tady inspektoři ČOI pyrotechniku nenašli, vydali se kontrolovat jinou tržnici přímo v Rozvadově, kde už pyrotechnika na stáncích byla.

„Tady jsme v podstatě pod nějakým přístřeškem, kde ty výrobky musíme zakázat, protože tím, že jsou vystavené větru, dešti, sněhu a různým jiným vlivům, mění se její vlastnosti, a tím pádem jsou pro uživatele potenciálně nebezpečné. Prodávat se tedy dál nesmí. Spočítáme vše, co tu je, a na to vydáme zákaz,“ popsal inspektor ČOI.

Podle České obchodní inspekce si musí každý při pořizování pyrotechniky dát pozor nejen, kde a jaké výrobky nakupuje, ale zároveň dodržovat všechna bezpečností opatření.

„Rozhodně by měla mít česky psaný návod k použití. Pyrotechnické výrobky nakupovat ve specializovaných obchodech, které jsou například ve velkých obchodních centrech. Potom samozřejmě dodržovat všechna bezpečností opatření, které na zboží uvádějí výrobci. Rozhodně pyrotechniku nepoužívat pod vlivem alkoholu a přemýšlet u toho, a používat vzdálenosti, které jsou tam uvedené,“ dodal inspektor ČOI.

Inspektoři na místě zajistili přibližně 50 kusů padělků oblečení a zakázali prodej pyrotechniky za zhruba 40 tisíc korun.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio