Inspirace na Velikonoce od Jany Vlkové: Jehněčí na česneku viničném

18. březen 2023

V řadě evropských zemí jehněčí maso nesmí chybět na tradiční velikonoční tabuli, vnímáme je jako symbol jara a nového života. Ve svých jarních receptech toto maso neopomíjí ani autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Lektorka vaření z jedlých rostlin a autorka květinových kuchařek Jana Vlková veškeré pokrmy ochucuje a zdobí bylinkami, jehněčí maso není výjimkou. „Báječně jde k sobě jehněčí a česnek. Já používám česnek viničný neboli takzvanou divokou pažitku,“ říká s labužnickým výrazem.

A doplňuje, že vyrýpnutý česnek viničný si doma sází do nádoby a pěstuje za oknem. „To aby rostliny, které si předpěstovávám, měly inspiraci a pěkný vzor, jak mají vyrůst, aby byly silné a zelené,“ směje se propagátorka kytek k jídlu. V březnu si ze svých výprav do přírody nosí také ptačinec, popenec, první lístky řebříčku a výhonky bršlice kozí nohy.

Jehněčí na česneku viničném

Ingredience
  • Pro 4 osoby:
  • 1,5 kg jehněčího plecka s kostí (nebo podobného masa)
  • svazeček česneku viničného i s cibulkami
  • hrst pelyňku černobýlu
  • 1 lžička mořské soli
  • 300 ml bílého vína na podlévání

Maso očistíme od loje a blan, případně lehce opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem.

Pelyněk černobýl rozdrtíme se solí na prášek a maso v něm ze všech stran obalíme.

Vložíme do pekáčku, přidáme dobře opraný očištěný česnek viničný a lehce podlijeme bílým vínem.

Pečeme trpělivě 3 až 4 hodiny ve velmi mírné troubě na 100 °C.

Občas maso polejme vlastní šťávou nebo bílým vínem.

Podáváme s brambůrky nebo sypkou rýží.

Tip: Brambory také můžeme přihodit rovnou k masu a péct oboje najednou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?