Ivan Hlas: Tip, ta, dýda... Karlín

Brýle, dlouhé vlasy, úsměv a kytara jsou poznávacími znameními tohoto muže už několik desetiletí. Jmenuje se Ivan Hlas a v životě byl lecčíms. Vždycky ale psal písničky a výčet jeho hitů je dlouhý.

Ivan Hlas je sice rodák z pražských Vinohrad, ale jako čtyřletý byl přestěhován na pražskou Hanspaulku. Vyučil se knihkupcem a po sedmileté praxi vystřídal řadu různých zaměstnání. Bylo jich podle jeho slov asi třiadvacet, namátkou - kulisák v Národním divadle, tamtéž čalouník, prodavač zeleniny, výstupní kontrolor u počítačů, dělník na lepičce v papírnách, odečítač vody, stavební dělník, topič, závozník u stavebního závodu, poštovní doručovatel atd., ale po celou dobu především muzikant.

Absolvoval tehdy Lidovou školu umění, obor klasická kytara. Už dlouhá léta si udržuje pozici jednoho z nejhitovějších autorů české hudební scény, jeho písničky patří v českých rádiích k těm nejhranějším. Začínal jako zpěvák v pražské čtvrti Hanspaulka, v polovině 70. let založil s Ondřejem Hejmou bluesovou skupin Žízeň, pro niž napsal svoji skladbu s názvem Miláčku, vrať se, sjedem to znova. O pár let později vedl spolu s Ondřejem Hejmou skupinu Žlutý pes, přejmenovanou v roce 1980 na Tomahawk, ale vystupoval i jako sólista a pro ostatní psal písničky. V osmdesátém druhém roce vedl skupinu Navi Papaya, v níž neustále později docházelo k personálním změnám.

Pak založil skupinu Nahlas a Trio rychlého nasazení. Postupně se se svými písničkami prosadil a jako autor je dnes už českou legendou. Proslavil se především písněmi k filmu Šakalí léta, za kterého v roce 1993 obdržel Českého lva za nejlepší hudbu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.