Ivan Král in memoriam

Před třemi dny zarmoutila fanoušky rockové hudby zpráva, že do muzikantského nebe odešel český kytarista a skladatel Ivan Král. Do Spojených států amerických odešel z Československa ve svých 18 letech, kde se postupně stal jednou z nejuznávanějších osobností americké rockové hudby. Měl talent psát jemné a melancholické písně, jednu z nich s názvem Mám tvůj stín vám představíme v těchto Hvězdách, hitech, legendách.

V neděli 2. února média oznámila, že ve věku 71 let zemřel v americkém státu Michigan český hudebník Ivan Král. Pro české fanoušky populární hudby je jeho jméno a dílo spíše okrajovým pojmem, Ivan Král šel totiž jinou cestou, rozhodně ne středním proudem.

Narodil se v roce 1948 v Praze, na gymnáziu založil skupinu Saze, která se s písní Pierot umístila na desáté příčce hitparády Československého rozhlasu 12 na houpačce.

Psal se 1966 a Ivan Král se tuto zprávu dozvěděl už ve Spojených státech amerických, kam společně s rodiči a bratrem emigroval. Od té doby o jeho úspěších věděla jen hrstka známých. Ivan Král byl u začátků skupiny Blondie, hrál s Patty Smith, Johnem Calem, Iggym Popem, s dalšími spolupracoval.

Se zpěvačkou Patty Smith napsal píseň Dancing Barefoot, v překladu Tančím naboso, která se v roce 2004 umístila na 323. místě v anketě 500 největších písní všech dob časopisu Rolling Stone.

Po revoluci se vracel do Česka hlavně v roli producenta, v roce 1995 o něm režisér Zdeněk Suchý natočil dokumentární film nazvaný podle jeho už zmíněné nejúspěšnější písně Dancing Barefoot. Vyšla o něm i kniha, kterou sepsal Honza Vedral. Hlas Ivana Krále nám zůstal třeba v písni Mám tvůj stín. Text napsal Jiří Suchý, hudbu Ivan Král.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.