J. J. Neduha: Trest. Příběh o vině a strachu, odehrávající se na hradě Kašperk

20. březen 2021

Trest je příběh muže, který zabil bližního svého. Dostal šanci zahrát si o svůj vlastní život. Obejde-li věž kašperského hradu po krakorcích, bude svoboden. V opačném případě na něj čeká smrt.

Účinkuje: Apolena Veldová
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Miroslav Buriánek
Premiéra: 20. 3. 2021
Natočeno: v Českém rozhlasu Plzeň v roce 2021

Starý příběh o vině, strachu a trestu oživil spisovatel a muzikant Jaroslav Jeroným Neduha. Sám o sobě říká, že není historik, jen báječ, vypravěč, člověk oslněný a zasažený dávnými příběhy a světem fantazie. Příběhy z dob dávno minulých, které ho zaujaly, převyprávěl a shromáždil do knížky s názvem Horg a další legendy ze Šumavy.

Jaroslav Jeroným Neduha se narodil v roce 1945 v České Lípě. Vyučil se zámečníkem, po střední škole krátce studoval teologii na Husově československé bohoslovecké fakultě. Od roku 1967, kdy byl angažován do několika filmů, měl svobodné povolání jako herec malých rolí a hudebník. Objevil se například filmu Juraje Herze Kulhavý ďábel nebe ve snímku Nevěsta, který režíroval Jiří Suchý. V Londýně ho přijali na grafickou školu, jejíž studium ale kvůli srpnové okupaci Československa nezahájil.

Poškozený Jaroslav Jeroným Neduha

V roce 1974 založil skupinu Extempore, která neušla zájmu státní bezpečnosti. Před šikanou StB se Jaroslav Neduha několikrát ukryl v bohnické psychiatrické léčebně. V roce 1980 s Karlem Navrátilem založil folkovou skupinu Mezzanin. V roce 1983 byl tajnou policií, která ho vydírala a zastrašovala, donucen k vystěhování se do Rakouska. Ve Vídni pracoval pro starokatolickou církev, založil vídeňské Extempore, vystupoval ve filmu i v televizi. V té době nahrál nějaké písničky i pro Svobodnou Evropu, kam ho do svých pořadů zval Karel Kryl. Po listopadu 1989 se vrátil do Československa. Vydal několik knih – například novelu Boží mlýny, autobiografickou prózu s názvem To, co se sem nehodí, paměti Životaběh nebo zatím poslední titul z roku 2017 Horg a jiné legendy ze Šumavy.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio