Jablečný koláč

Vaření s M. Kuntzmannovou , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny na těsto:


200 g polohrubé mouky
1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
100 g rostlinného tuku
60 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce bílého jogurtu


Suroviny na náplň:


500 g nahrubo nastrouhaných a oloupaných jablek
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce vanilkového pudingu (1/2 balení)
70 g cukru krupice
2 bílky
hrozinky, jádra vlašských ořechů



Postup:

Z mouky, do které jsme promíchali kypřící prášek, tuku, žloutků, bílého jogurtu a cukru vypracujeme pružné těsto. 1/3 těsta oddělíme a dáme na chvíli do mrazničky ztuhnout. 2/3 těsta rovnoměrně vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170 °C.


Příprava náplně:


Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem, pudingovým práškem, cukrem, rozinkami a nakrájenými jádry vlašských ořechů. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků.

Celková doba přípravy 2 hodiny


autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.