Jablečný terč

Celkem jednoduchý recept s poměrně efektním výsledkem. Nyní je doba, kdy můžeme využít loňská jablka. Vylepšujeme je citronovou šťávou, kdy získají výraznější chuť. I když se zdá příprava tohoto koláče složitá, opak je pravdou.

Ingredience
  • Na těsto: 2 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 13 g kypřícího prášku
  • 2 jablka
  • 1 citrón
  • špetka soli
  • Na krém: 250 ml mléka
  • 50 g krystalového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu(maizena)
  • 1 vejce
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Nejprve uvaříme krém. Postup je stejný, jako když vaříme puding. To znamená, že svaříme 2/3 uvedeného množství mléka s cukrem a jakmile začne vařit, za stálého míchání vlijeme zbytek mléka, do kterého jsme rozkvedlali škrob, vanilkový cukr a celé vejce. Necháme přejít var a odstavíme. Během chladnutí občas krém promícháme.

Dále si oloupeme jablka, odstraníme jádřince, dužinu nakrájíme na kostičky a pokapeme citrónovou šťávou. Celá vejce našleháme s cukrem a olejem do husté pěny. Pak přidáme mléko, prosetou mouku, do které jsme promíchali kypřící prášek, sůl, citrónovou kůru a nakrájená jablka. Promíchané těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a uhladíme. Krémem naplníme cukrářský sáček a spirálovitě ho naneseme po celé ploše moučníku. Nyní koláč vypadá jako terč. Odtud tedy název.

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut při 160 - 180°C.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko