Jak připravit vepřový bůček vcelku?

Vepřového bůčku na grilu se vůbec nemusíme bát. Pokud bylo prase zdravé, grilovaný bůček bude opravdovou lahůdkou. Připravit jej můžeme v zásadě dvěma způsoby.

Bůček můžeme připravovat buď na plátky, nebo vcelku. Chutnější je ale příprava vcelku. Ideálně týden vyzrálé maso osolíme (případně dle chuti namarinujeme) a dáme do uzavřeného grilu, který bude fungovat jako horkovzdušná trouba.

Maso nejprve zprudka opečeme a poté grilujeme při teplotě 100 – 150 stupňů. Příprava bude sice zdlouhavější, maso ale bude o to chutnější. Pokud v závěru grilování přidáme voňavé dřevo (švestka, třešeň), maso bude ještě výraznější.

Letní masová škola Františka Kšány

Řezník František Kšána ml.

František Kšána pracoval 20 let se svým tatínkem. Před lety se osamostatnil a dnes šéfuje proslulému řeznictví Naše maso v Praze 1. Je nadšeným posluchačem Českého rozhlasu a už léta mu v hlavě zraje plán na velkou knihu o mase. Podle jeho slov by měl dobrý řezník umět se zákazníkem promluvit i poradit. Denně to dokazuje ve svém řeznictví, nově tak činí i na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.

autor: František Kšána ml.