Jak se lidem žije? To ode dneška zjišťuje v domácnostech Český statistický úřad

4. únor 2017

Možná i na vaše dveře v příštích dnech a týdnech zazvoní neznámý člověk. Může to být kdokoli a buďte proto opatrní. Může to ale být i tazatel, kterého posílá Český statistický úřad.

V Plzeňském a Karlovarském kraji probíhá každoroční šetření životních podmínek a příjmů domácností. Průzkum začíná dnes a potrvá až do 28. května.

Do tisíců náhodně vybraných bytů po celém Česku přijdou vyškolení tazatelé a budou se ptát. Například v Plzeňském kraji půjdou do bezmála sedmi set domácností. Nejvíce v Plzni, nejméně na Tachovsku. Z toho 260 bytů se výzkumu zúčastní poprvé, ostatní už opakovaně.

Tazatelé při osobním rozhovoru zjišťují, kolik domácností je ohroženo příjmovou chudobou a sociálním vyloučením. Tedy kolik domácností například může zaplatit neočekávaný výdaj, kolik domácností si může dovolit týdenní dovolenou, anebo kolik domácností může platit pravidelné splátky. Průzkum má zjistit, jakou máme životní úroveň ve srovnání s dalšími 33 evropskými státy.

Údaje jsou anonymní

Český statistický úřad uvádí, že zjišťované údaje jsou anonymní. Nejde tedy o to, jestli pan Novák z Horní Dolní má dost peněz na nové auto. Cílem je zjistit jestli dvou, tří či čtyřčlenná rodina žijící v malém městě, na vesnici a s příjmy určité výše, může jet například na týden na Kanárské ostrovy. Tazatelé i ti, kteří pak údaje v domácnostech zjišťují, jsou vázaní mlčenlivostí.

Vzhledem k vychytralosti a pohotovosti všech podvodných kontrolorů je opatrnost na místě. Podvodníků, kteří chodí nabízet kdeco nebo okrádat hlavně seniory, je bohužel plno. Toho si je vědomý i statistický úřad, a proto všechny zapojené domácností dostanou s předstihem dopis, že k nim přijde tazatel.

Samotní tazatelé mají nový průkaz. Je to plastová kartička s logem statistického úřadu a číslem. Identitu tazatele si lidé mohou ověřit na webových stránkách ČSÚ, a to tak, že číslo na kartičce zadají do příslušné kolonky. O tom, že probíhá v obci nebo městě šetření vědí i starostové a i policie.

autor: lum
Spustit audio