Jak zemřel Jan Masaryk ?

14. březen 2002

Znalci definitivně potvrdili, že smrt Jana Masaryka v roce 1948 nebyla sebevražda ani nehoda. K vraždě syna našeho prvního prezidenta se už přiznala řada lidí, mezi nimi i generál Satlinovy tajné služby NKVD, Michajl Bielkin. Martin Sobotka zjišťoval podrobnosti.

Generál Michajl Bielkin se k zabití Jana Masaryka velmi hodnověrným způsobem pochlubil dalším čekistům počátkem padesátých let. Okolnosti popsal velmi věrohodně. Jedním z účastníků výročního setkání veteránů sovětských tajných služeb byla i Zinojeda Paršina, která patřila k ruským špiónům působícím tehdy na území Československa konkrétně v Karlových Varech pod krycím jménem Marie Kozlovská.

"Když jsem mu řekla, že jsem si myslela, že nevyskočil sám, odpověděl: Bodejť by skočil sám, takový silný strejda."

Logo

Podle ruských historiků měl generál Michajl Bilekin podobné operace v popisu práce, čeští vyšetřovatelé ale konečný závěr vyslovit nemohou. Chybí jim přístup k ruským archivům.

Nyní se objevily významné důkazy v padesát čtyři roky starém případu smrti Jana Masaryka. Tehdejší ministr zahraničích věcí byl nalezen mrtvý pod oknem své koupelny. Dosud se všeobecně předpokládalo, že šlo nejspíš o sebevraždu. Dnes zveřejněné rozbory znalců ale svědčí jednoznačně o tom, že šlo o vraždu. K té se už v minulosti přiznala celá řada lidí, jedním z nich byl i vysoký pohlavár Stalinovy tajné služby Michail Bielkin. Ten svou verzi popsal své kolegyni Zinojedě Paršině a ta zase Martinu Sobotkovi.

Zinojedea Paršina patří mezi nejstarší dosud žijící příslušníky sovětských tajných služeb. Bojovala už ve dvacátých letech minulého století v občanské válce v Rusku. Jako příslušníce Směrše (směrt špiónam) bojovala i za druhé světové válce. Krátce po jejím konci byla vyslána pod cizím jménem do Karlových Varů jako špión-nelegál. To znamená, že v případě neúspěchu komunistického puče měla sloužit jako spící agent a případně provádět diverzní činnost. Po návratu do Moskvy se setkala se svým nadřízeným z dob války Michajlem Bielkinem.

"Když se sejdou spolubojovníci, ještě z občanské války, je to vždycky svátek. Lidé z naší branže nesmí o své práci mluvit s někým zvenčí. O to více si poklábosí sami mezi sebou. Michail povídá, kde si byla v Československu? Já tam byl taky, spolu s Bondarenkem jsme vyhodili z okna Jana Masaryka."

autor: Martin Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.