Jako u Tudorovců si budete připadat na takzvané Malé Hluboké

6. květen 2022

Zámek Nečtiny v současné době vlastní Západočeská univerzita a slouží jako školicí a ubytovací zařízení. Většina turistů tak může zámek obdivovat pouze zvenčí. Místem, kam se ale dostanou všichni zájemci, je zámecká kaple.

„Jako jediná se dochovala v původní podobě, protože v roce 1964 zámek vlivem špatné elektroinstalace vyhořel. I okolí zámku je krásné, nachází se zde park, který zejména v letních měsících dává dostatek možností a prostoru k příjemným procházkám, případně piknikům. Za zámkem máme kašnu, kde se konají také svatební obřady, a od kašny se dá sejít k Nevěstinu rybníku,“ uvedla pracovnice zámku Nečtiny Marie Tutterová. Zámek s kaplí byl vybudován za Emanuela Mensdorffa-Pouilly, který se zde zhruba v polovině 19. století významně podílel na budování celého areálu.

„Kaple má řekněme gotickou podobu, je zde krásná vnitřní klenba. Celý zámek byl vybudován ve stylu tudorovské gotiky, což znamená, že kořeny bychom museli hledat v Anglii. Někdy se místu také říká Malá Hluboká. Dominantou zámku je hranolová věž, v níž je právě ona kaple,“ popsala pracovnice zámku. V kapli návštěvníky krom klenby zaujme jistě i vitrážové okno z roku 1855.

Co dalšího v okolí zámku Nečtiny můžete ještě navštívit? Dozvíte se v reportáži. 

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio