Jan Punčochář: Den před Štědrým dnem soutěžíme s kamarády o nejlepší bramborový salát

9. prosinec 2022

„Z experimentů jsem už vyrostl. Chtěl jsem udělat pomeranč, který bude chutnat jak buvolí mozzarella s rajčaty, ale to je samozřejmě blbost,“ svěřuje se v rozhovoru šéfkuchař.

Vaří v pražské restauraci U Matěje českou kuchyni s francouzskou nonšalancí nebo naopak francouzskou kuchyni s českou tradicí. Stát se kuchařem bylo jeho rozhodnutí: „Mám štěstí, že mě nikdo do ničeho nenutil. Věděl jsem to odmalička a rodiče mě podporovali, i když jsem měl známky i na něco jinýho, co bych mohl dělat.“

V mládí dokonce sportoval, chodil na judo, to ale nesnášel. „Spíš jsem chtěl kopat do míče, než sebou nechat mlátit,“ prozrazuje šéfkuchař.

S postupujícím věkem má raději jednodušší věci. „Prošel jsem si všemi stádii, co se týká experimentování. Chtěl jsem třeba udělat pomeranč, který bude chutnat jak bůvolí mozzarella s rajčaty, ale to je samozřejmě blbost.“

Recepty si nikdy nepíše. Ví, že určitá těsta musí mít stanovený poměr, ale na papírku nic nemá. „Asi jsem ani o žádný recept nikdy neprosil. Tedy kromě těsta na štrúdl, který dělala moje babička a teta, to jsem o recept škemral. Je to něco mezi taženým a speciálním těstem. Nikdy bych nevěřil, že se to dá takhle udělat.“

Rodinné Vánoce a klání s kamarády

„My jsme klasická rodina a o Vánocích neexperimentujeme. Vždycky to je kuba, rybí polívka, kapr s bramborovým salátem, pak cukroví a nesměly chybět chlebíčky. To dodržujeme dodnes. Akorát moje paní nemá ráda smaženýho kapra, tak jí udělám kapra na kmíně nebo jinou dobrou rybu.“

Jídlo připravuje výhradně sám. „Jediný, co se sejde na stole, jsou různé rybí polévky, protože každá rodina dělá tu svoji a ta je přece nejlepší.“

Den před Štědrým dnem má tradici s kamarády – dělají soutěž o nejlepší bramborový salát. „Nechybí u toho nějaké šumivé bubliny, a pak už si nikdo domů neodveze ten svůj, protože nikdo už neví, kterej je kterej,“ směje se.

Vánoční čas nejraději tráví s rodinou doma. Nesnáší davy, ale když už se dostane ven, uvítá v tomto období svařák nebo grog a podívá se na stromeček. „Frontu na stromeček si klidně vystojím. Musí to být smrček a musí být velký. A ten zdobíme všichni. Zdobí celá rodina.“

Patrik Rozehnal a Jan Punčochář

Češi milují mleté maso. Jaký má být správný poměr a proč bychom ho měli nakládat do mléka? Zajede si někdy na jídlo k benzínové pumpě? A co prozradil o porotcování v soutěži MasterChef Česko? Poslechněte si ve speciálním vydání pořadu Pochoutkové Vánoce.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.