Jan Vyčítal † 1. 3. 2020

3. březen 2020

Jen pár dní před svými 78. narozeninami zemřel 1. března český textař, zpěvák, malíř a spisovatel Jan Vyčítal. S jeho jménem je spojena skupina Greenhorns, kterou vedl od jejího vzniku a v dobách nepřízně režimu byl její duchovní oporou.

Jan Vyčítal se narodil 8. března 1942 v Praze, kde také žil. Od mládí byl vášnivý čundrák, později i textař, karikaturista, autor kreslených vtipů a zpěvák. Stvořil postavu pytláka Říhy a často byl na ulici i takto oslovován.

Byl zakládajícím členem a vedoucím skupiny Greenhorns. A právě v případě jejích hitů jako by se čas zastavil. Je to dáno texty, které Jan Vyčítal napsal k původním americkým hitům, a tím jim umožnil, aby se dostaly k táborovým ohňům, na čundry a do rádií a vlastně mohly zlidovět, takové písně jako třeba „když jsem byl chlapec malej, tak metr nad zemí“ s názvem Když náš táta hrál.

V listopadu roku 2015 oslavil Jan Vyčítal v pražské Lucerně společně s dalšími legendami české country 50 let své skupiny Greenhorns, která se od roku 1972 musela jmenovat Zelenáči. Vycházela z bluegrassových a country základů, ve své době se tomuto stylu říkalo country and western. Svými nahrávkami Greenhorns ovlivnili několik generací našich country a bluegrassových skupin.

Janu Vyčítalovi v posledních letech pivo už nechutnalo tak jako dřív a nebavilo ho chodit mezi lidi. A jak léta běžela, Jan Vyčítal dodával, že country už není to, co tenkrát. Ztratila na své zemitosti. Ani ta česká už nebude, co bývala. Ztratila Jana Vyčítala, autora její zlaté textařské pokladnice i textu „To tenkrát v čtyřicátom pátom“, v roce, kdy mu byly pouhé tři roky.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.