Jana Vlková: Zkuste ohromit Znojemskou pečení po kytkožroutsku

21. říjen 2023

Místo kyselých okurek dává autorka květinových kuchařek Jana Vlková do znojemské omáčky nakládané bylinky. Strávníci bývají ohromeni nezvyklými ingrediencemi i tím, jak je jídlo s nimi dobré.

„Do znojemské se hodí buď šrucha naložená na kyselo jako okurčičky, lichořeřišnicové výhonky jako okurčičky, nebo pampelišky ala kapary. Ty pampelišky bývají slanější,“ říká autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková.

Znojemská pečeně po kytkožroutsku

Ingredience
  • ½ kg hovězího masa
  • 150 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 - 2 cibule (podle velikosti)
  • koření dle vlastní chuti (bobkový list, nové koření, celý černý pepř)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • bílé víno nebo bujón na podlévání
  • nakládané bylinky (šrucha, lichořeřišnice, pampelišková poupata)

Maso prošpikujeme polovinou slaniny a zprudka osmažíme na sádle, aby se zatáhlo. Dáme stranou.

Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a podusíme na sádle.

Přidáme maso, koření, podlijeme a zvolna pečeme při 100 až 150 °C asi 3 hodiny. Čím nižší teplota a čím delší čas, tím je maso lepší.

Když je maso hotové, vyjmeme a dáme stranou.

Omáčku vymixujeme do hladka nebo necháme jen tak, přidáme hořčici, zahustíme hladkou moukou a zlehka povaříme.

Před podáváním přidáme nakrájené nakládané bylinky a už nevaříme.

Spustit audio