Je možné do vermikompostéru nasadit žížaly obecné, lidově dešťovky?

20. listopad 2021

Každá domácnost vyprodukuje spoustu bioodpadu a je škoda ho nevyužít. Pokud pěstujete rostliny, máte zahrádku, můžete bioodpad kompostovat. A to i v bytě.

O domácím vermikompostování jste nejspíš už slyšeli. Jde o kompostování bioodpadu za pomoci žížal. Vermikompostér sice podle designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové není úplně levná záležitost, ale vyplatí se do něj investovat. Jednou z jeho výhod je, že vás nebude obtěžovat zápachem. Žížaly do vermikompostéru si můžete koupit, ale i nasbírat.

Dávali vám doma v dětství při silném kašli na prsa křenovou placku? Víte ještě, jak si ji připravit? Křenová placka je dobrým pomocníkem nejen na zánět průdušek, ale také na bolavé klouby. Křen můžete teď na podzim sklízet i vysazovat. Informace k pěstování a léčivým účinkům křenu máme od bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové.

Jedním z koníčků Martina Rybeckého ze Stříbra je dřevosochání. Ve volných chvílích si sedne, vezme do ruky kousek dřeva, nejraději lipového, a začne sochat. Jak říká, nikdy neví, co vytvoří, prostě dřevo opracovává a ono z toho nakonec něco vyleze. S mikrofonem stříbrského řezbáře navštívila Martina Sihelská.

Zveme např. na společenský večer Poznej krásy české země aneb Něco z výletů Přátel české historie 24. 11. v HifiKlubu Klatovy, na diaprojekci Česká Kanada Petra Nazarova 29. 11. v Kulturně společenském centru v Kasejovicích a na seminář Jak nebýt věcmi zavalen lektorky minimalizování Marcely Janské 30. 11. v ateliéru DEPO2015 v Plzni.

I vaše kočka nebo pes můžou onemocnět cukrovkou. Náchylní k ní jsou třeba němečtí ovčáci, teriéři a jezevčíci. Při podezření na diabetes je třeba se zvířetem co nejdřív zamířit k veterináři, v pokročilém stádiu onemocnění by mohlo přijít o zrak. Jaké jsou příčiny, příznaky a léčba cukrovky u zvířat? To vysvětluje veterinář Radek Protiva.

Mezi lupenaté houby rostoucí na lesních spáleništích patří kalichovka spáleništní. Jedlá houba to není, vyznačuje se zatuchlým pachem a nahořklou chutí. V zeleném mechu pokrývajícím spáleniště se ale pěkně vyjímá a pohled na ni potěší každého houbaře. Kalichovku spáleništní a jí podobný liškovec popisuje mykolog Zdeněk Hájek.

Moruše se řadí k tzv. superpotravinám. Můžete je jíst syrové, zamrazit je, dělají se z nich šťávy, likéry, marmelády, sušené se využívají stejně jako hrozinky. V syrovém stavu by se neměly konzumovat ve velkém množství, citlivějším osobám by mohly způsobit zažívací potíže. Proč morušovník naší posluchačky neplodí? Odpovídá Štěpánka Janoutová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.