Je nejvyšší čas přihlásit děti na kroužky, kapacity v Plzeňském kraji jsou téměř naplněny

7. září 2023 22:02, aktualizováno

Pokud vaše dítě touží chodit po škole do kroužku, ale vy jste ho ještě nikam nepřihlásili, co nejrychleji to napravte. Zájem o takovéto volnočasové aktivity roste a řada z nich se velmi rychle plní.

Jak potvrzují některé volnočasové organizace na Plzeňsku, zájem o kroužky po covidové pandemii roste. To uvedla například ředitelka střediska volného času Radovánek, který působí na 16 místech na Plzeňsku, Eva Tischlerová. „Od pandemie jsme navýšili počet kroužků z 300 na asi 370. Počet dětí vzrostl o 800.“

Kapacity se rychle plní. Jak prozradila Barbora Vlnová z Plzeňské krajské rady dětí a mládeže, která poskytuje servis více než 60 volnočasovým organizacím, napříč jimi jsou obsazeny už tři čtvrtiny nabízených kroužků. Stovky dětí přivítají letos i v plzeňském salesiánském středisku mládeže a velký zájem těší i Lenku Trunečkovou z plzeňského rodinného komunitního centra Uzlík.

Změření kroužků se v průběhu let proměňuje. Velká poptávka je nyní dle Evy Tischlerové po tanečních a baletních kroužcích. Děti i rodiče mají zájem také o média, digitální dovednosti, robotiku, techniku a o oblast přírodních věd. „Přibývá též dětí, které trpí logopedickými problémy, proto jsme na svém druhém pracovišti otevřeli logopedické kroužky.“

Podle oslovených rodičů musí kroužek děti především bavit, důležitá je i dobrá parta. Roli ale hraje také cena aktivity. Ta s ohledem na inflaci a vyšší náklady na energie nebo nájem prostor na řadě míst roste. Organizátoři se nicméně snaží zachovat takové platby, jež budou pro rodiče stále únosné. Průměrná cena za pololetí se nyní dle Barbory Vlnové pohybuje kolem 2 000 korun.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio