Je virus Zika v případech mikrocefalie vinen, spoluvinen nebo nevinen?

12. únor 2016

Ze zvířat se přeorientoval na lidi a začal se šířit jako lavina. Původně se předpokládal jen přenos komáry z rodu Aedes. To už neplatí. Aktuálně se za prokázaný považuje přenos pohlavním stykem a krví, uvažuje se o dalších tělních tekutinách.

Hlavním přenašečem zatím zůstávají komáři, kteří jsou doma v tropech a ve Středomoří. (Před několika lety byl ale exemplář Aedes albopictus zachycen také u nás na Moravě u Mikulova.) Tito komáři přenášejí nejenom virus Zika, jejich prostřednictvím se šíří např. i původce horečky dengue.

Aedes albopictus


Virus Zika byl objeven v roce 1947 u makaků v oblasti Zika v Ugandě. O 20 let později bylo v Nigérii poprvé zaznamenáno jím způsobené onemocnění u lidí. Uplynulo dalších 40 let a chorob zapříčiněných virem Zika začalo přibývat, dnes se mluví o explozivním výskytu a pravděpodobné souvislosti s nedostatečným vývinem mozku miminek v děloze zvaným mikrocefalie.

A právě do boje s touto horečkou byli v roce 2014 v Brazílii nasazeni geneticky modifikovaní komáři. Brazílie byla první zemí na světě, která něco takového povolila. Je pouhá náhoda, že v následujícím roce zrovna tam vypukla epidemie ziky? Nebo snad geneticky modifikovaní komáři mají na současné situaci svůj podíl? „Ta časová souvislost je určitě zajímavá,“ říká plzeňský epidemiolog prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc., podle kterého bychom odpovědi na tyto otázky měli znát do několika měsíců, „bylo by velmi nepříjemné, kdyby se ukázalo, že zásah člověka do přírody vedl k něčemu takovému, ale já to beru zatím jenom za časovou souvislost, zatím to není nijak vědecky podloženo. Vzhledem k tomu, že tyto studie s komáry probíhaly jen v Brazílii, nedá se tím vysvětlit šíření infekce v dalších desítkách zemí.“

Vědecky podložené ještě není ani tvrzení, že virus Zika má na svém kontě tisíce dětí s mikrocefalií narozených v Brazílii. „Je třeba zapojit statistiky, zajistit dlouhodobější sledování, aby se opravdu tato souvislost definitivně potvrdila,“ připouští prof. Pazdiora. Virus Zika dosud způsoboval pouze onemocnění projevující se vyrážkou, zarudnutím očí, bolestmi hlavy, kloubů a svalů a vysokými horečkami, které do 4 dnů samo odeznělo. Proto proti němu neexistuje cílená léčba ani vakcína. Po tom, co Světová zdravotnická organizace kvůli viru Zika vyhlásila celosvětový stav nouze, se na nich intenzivně pracuje.

Terapeut s malou pacientkou postiženou mikrocefalií. Brazílie je uprostřed ohniska nákazy viru Zika. Zdejší úřady zaznamenaly výrazný nárůst počtu případů mikrocefalie u novorozených dětí, ale souvislost mezi virem Zika a mikrocefalií je zatím nepodložená

Čtěte také

Ve vztahu k této epidemii se mluví také o vakcíně proti záškrtu, tetanu a černému kašli (dTaP). U nás se s ní očkují nejen děti, ale i dospělí. Diskutuje se také o očkování těhotných. Proč se o ní zmiňovat ve vztahu k viru Zika? Protože ne on, ale tato vakcína by mohla mít nějaký vztah k mikrocefalii. V Brazílii bylo totiž koncem roku 2014 u těhotných zavedeno očkování dTaP, možnou návaznost probírají lidé na internetu.

„Tato vakcína se ale aplikuje až v posledním trimestru těhotenství, tedy v období, kdy by se případný nežádoucí účinek ani nemohl projevit zpomalením vývoje nějakých orgánů a tkání,“ uvádí ke zmíněné možnosti prof. MUDr. Petr Pazdiora a upozorňuje, že ve vakcíně nejsou žádné živé mikroorganismy, které by mikrocefalii způsobily. „Já osobně tomu příliš nevěřím, protože úvahám o zavádění vakcinace u těhotných předcházely bezpečnostní studie, které se prováděly v různých zemích světa a ty neukázaly žádný problém,“ konstatuje prof. Pazdiora, „problémy s pravděpodobnými důsledky infekce virem Zika se navíc objevují i v zemích, kde se toto očkování v těhotenství neprovádí.“

Geneticky modifikovaní komáři, nově zavedené očkování těhotných, změny klimatu, chemie v potravinách, explozivně se šířící mutující virus Zika – není jisté, co z toho nebo kombinace jakých nejrůznějších faktorů za tragédií tisíců rodin v Brazílii vlastně stojí. Prognóza u miminek s mikrocefalií je nejistá, nedá se předem uhodnout míra a charakter postižení, jestli děti někdy budou mluvit, vidět a chodit nebo kolika let se dožijí. Větší počet novorozenců s mikrocefalií mimo Brazílii nebyl zaznamenán, po světě ale putuje virus Zika a spolu s ním také strach. Nakolik opodstatněný ukáže čas.

„Zatím je k dispozici jediná účinná prevence – používání repelentů a to zejména mezi západem a východem slunce, kdy jsou komáři nejaktivnější. Už v tuto chvíli je třeba před návštěvou zasažených zemí varovat těhotné ženy a ženy, které o těhotenství uvažují. Možné rozšíření infekce po světě mohou ale ovlivnit i muži – vzhledem k předpokládanému přenosu spermatem odborníci doporučují, aby muži ještě 4 týdny po návratu z postižených zemí důsledně používali kondomy při sexuálním styku s těhotnými ženami nebo s těmi, které otěhotnět chtějí. Muži, u kterých byla infekce virem Zika laboratorně potvrzena, by měli být opatrní dokonce 6 měsíců,“ zdůrazňuje prof. Pazdiora.

Virus zika
autoři: Soňa Vaicenbacherová , Petr Pazdiora
Spustit audio