Jediná plující hotelová loď v Česku má jméno Florentina. Kotví v Litoměřicích

28. listopad 2023

Hotelová loď Florentina kotví v přístavišti v Litoměřicích na severu Čech, odkud vyplouvá na cesty po Labi i Vltavě. Postavena byla v roce 1980 v Berlíně, plavila se po řekách německých i holandských. Než připlula v roce 2008 do České republiky, stála tři roky v kopřivách poblíž Vídně. Proto musela projít kompletní rekonstrukcí.

Je jedinou hotelovou lodí u nás. Nabízí dvoulůžkové i jednolůžkové kajuty, restauraci i salónek. Nádherný výhled je z ní samozřejmě z horní venkovní paluby. Kromě jiného se pyšní i tím, že má vlastní čističku vody.

Florentina se plaví po proudu řeky Labe přes Žernosecké jezero, Portu Bohemicu až pod hrad Střekov v Ústí nad Labem. Opačným směrem až do Týnce nad Labem. Co se týká Vltavy, pravidelně pluje do Davle u Prahy.

V lodních kajutách je k dispozici 92 lůžek na delší plavby. Při jednodenních plavbách nebo kulturních akcích je kapacita lodi až 300 pasažérů. O ty se stará tým dvaceti lidí. Kromě kapitána strojník a hotelová posádka jako pokojské nebo kuchař.

Horní paluba

Na lodi se pořádají koncerty i divadelní představení, dostávají zde možnost zahrát si také začínající hudební skupiny. Lodní restaurace je v litoměřickém přístavišti přístupná od středy do neděle. Pokud tedy není loď Florentina zrovna na plavbě.

Spustit audio