Jeleny na Šumavě budou nově místo lidí lovit hlavně vlci

28. březen 2018

Přítomnost smečky divokých vlků na Šumavě vede správu národního parku k přehodnocení péče o jelení zvěř. Nově stanoví území bez lovu a zároveň změní koncepci přezimovacích obůrek, do kterých se jeleni stahují přes zimu.

Správa Národního parku Šumava stanovuje nové území bez lovu. Reaguje tak na přítomnost divokých vlků na území národního parku. Kvůli vlčí smečce chystá změny i v rámci provozu přezimovacích obůrek. Do těch se každoročně v zimním období stahuje jelení zvěř, kde ji pracovníci parku krmí, aby neničila lesní porosty. Obory ale letos přilákaly i vlky, kteří v nich ulovili několik mladých jelenů. I proto se letos obůrky otevírají o několik týdnů dříve než obvykle a správa bude hledat řešení, jak jejich provoz nastaví do budoucna. 

„To území takzvaně ‚bez lovu‘ je území, na kterém zaměstnanci Správy národního parku Šumava nebudou lovit jelení zvěř," vysvětlil mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

Jedná se o víc než 7200 ha velké území, na kterém se aktuálně pohybuje zdejší smečka vlků. Rozprostírat se bude od Gerlovy Hutě na Železnorudsku až po Bučinu. Pokryje tak kompletně hranici se sousedním Národním parkem Bavorský les, kde už území bez lovu několik let existuje a naváže na ně. Správa parku předpokládá, že si vlci s jeleny poradí sami, a nebude proto potřeba jich střílet tolik, co loni. V loňském roce bylo odloveno zhruba 1100 kusů.

„Pravděpodobně přehodnotíme ten plán lovu. Vše se ukáže v letošní sezóně, ale dá se říct, že jedna smečka, která čítá zhruba 10 - 15 kusů vlků, dokáže ulovit několik set jelenů ročně. Čili to už je pořádná porce," shrnul Jan Dvořák.

Jeleni uvnitř přezimovacích obůrek jsou pro vlky snadná kořist

Podle odborníků z parku aktuálně na Šumavě žije jedna smečka čítající zhruba pět vlků. Předpokládají ale, že se jejich počet bude zvyšovat. Kromě stanovení území bez lovu tak musí park letos kvůli vlkům změnit i režim přezimovacích obůrek, kam se jeleni stahují na zimu. Správa národního parku zvažuje, že vybrané obůrky otevře, aby mohli jeleni případně potřeby v klidu odejít.

„Zjistili jsme zvýšený pohyb vlků kolem obůrek nebo i uvnitř, takže teď je otázka, jakým způsobem budou dál tyto obůrky provozovány. Možností je několik. Některé ještě určitě zůstanou v takovém režimu, jako jsou teď, jiné třeba můžou být i zrušeny nebo třeba můžou být lépe zabezpečeny," popsal možnosti mluvčí šumavského parku Dvořák.

Správa Národního parku Šumava hodlá ještě letos nastavit nový koncept, který by měl režim obůrek stanovit. Spolupracovat při tom chce také s kolegy z Bavorského lesa, kteří přezimovací obůrky také mají. Vlci, kteří se volně pohybují po obou stranách hranice, by totiž mohli ohrozit jeleny v obůrkách i na německé straně.

autoři: en , sch
Spustit audio