Jerry Lee Lewis: Whole Lotte Shakin Goin On

29. září 2022

Koncem září roku 2006 bylo vydáno nové album zpěváka a osobitého klavíristy Jerry Lee Lewise s názvem Last Man Standing. S pozitivními recenzemi se album umístilo ve čtyřech různých žebříčcích časopisu Billboard, včetně dvoutýdenního pobytu na prvním místě. Lewisovi bylo v té době 71 let.

Život jedné z největších legend hudby, zvané rock and roll, byl jako na houpačce. Na jedné straně ho provázely četné skandály, na straně druhé si sbírkou různých ocenění vydobyl slávu jako průkopník nového hudebního fenoménu, který v padesátých letech ovládl celý svět a určil jeho další vývoj i v dalších desetiletích.

Už v raném dětství byl vitálním dítětem a to ve spojení s jasným hudebním talentem napovědělo, jak budou vypadat jeho pozdější hudební show. Narodil se na jihu Spojených států v Louisianě, což byla sice chudá zemědělská oblast, ale na druhé straně zde bylo slyšet tolik hudebních žánrů, jako nikde jinde na světě. Hudba ho uchvátila na tolik, že uprosil rodiče aby mu koupili klavír. Ti byli natolik obětaví, že zastavili svou zemědělskou usedlost a získali tak peníze na koupi. Jerry Lee se slušně naučil hrát za dva týdny. První vystoupení absolvoval na výstavě automobilů, kde si vydělal 9 dolarů, ale ohlas publika povzbudil jeho otce k tomu, že naložil klavír na náklaďák a vozil mladého hudebníka na další vystoupení. V té době zatoužil po natočení desky. Ve vedlejším státu bylo studio Sun, kde to bylo možné. Ale cesta něco stála a tak rodina v r. 1956 prodala skoro 500 vajec a kluk se vypravil na cestu za štěstím.

Nahrál několik skladeb, z nichž písnička Whole Lotte Shakin Goin On se stala evergreenem a odstartovala jeho hudební dráhu. A tak se nakonec po mnoha letech lidé na celém světě mohli v tisku dočíst, že12. února v r. 2005 udělila Akademie nahrávacího průmyslu cenu za celoživotní dílo zpěvákovi a nejdivočejšímu klavíristovi, kterého rocková scéna kdy viděla a hlavně slyšela – Jerry Lee Lewisovi.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio