Jinan dvoulaločný patří mezi živé fosilie, rostl už v prvohorách

23. červen 2020

„Málo lidí ví, že se tato rostlina řadí mezi jehličnany, její listy jehlice vůbec nepřipomínají. Je to živá fosilie, na území dnešní Evropy a Severní Ameriky byla rozšířená už před asi 270 miliony lety,“ říká pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.

Opadavý strom je známý také jako Ginkgo biloba a po dlouhou dobu byl považován za vyhynulý, vymizel před několika miliony let. „Vědci jinan nacházeli pouze jako fosilie, neboli otisky v kamenech a zkameněliny. Až zhruba před 200 lety v jedné zapomenuté čínské provincii objevili několik rostlin ginkgo. Získali sazenice a rozšířili ho zpátky do celého světa. Původní rostliny jsou obrovské stromy, my pěstujeme nižší kultivary,“ vypráví příběh jinanu dvoulaločného Štěpánka Janoutová.

Plody Ginkgo biloby

Plody zapáchají

Ginkgo je rostlina dvoudomá, existují samčí a samičí stromy. Se samičími se ale podle bylinkářky na veřejných prostranstvích moc často nesetkáme: „Plody jsou kuličky, vypadají jako třešně ale zelené, dozrálé padají na zem, klouže to po nich a hlavně zapáchají po fekáliích. Proto se vysazují jenom samčí rostliny. Obě pak můžeme vidět v arboretech nebo třeba v zámeckých parcích.“

Jinan je velmi nenáročný na pěstování

Unikátní exemplář jinanu dvoulaločného

O strom se skoro nemusíme starat. „Daří se mu ve stínu i na sluníčku. Může dorůstat do větších rozměrů, na to je třeba myslet a vybrat si kultivar podle našich prostorových možností. Po tom, co zakoření, se nemusí zalévat ani nepotřebuje žádnou velkou péči,“ ujišťuje pěstitelka. Na podzim se sbírají listy ginkgo, příp. také plody. Jak zdůrazňuje Štěpánka Janoutová, odvar z jinanu je téměř neúčinný. Pokud chceme využít jeho příznivý vliv na cévy, musíme si vyrobit nebo koupit tinkturu.

Jak působí tinktura

„Ginkgo je známé především tím, že podporuje mikrocirkulaci. Pomáhá prokrvovat naše končetiny, mozek nebo oči. Rozšiřuje cévy, dokonce je čistí od vápenatých cholesterolových usazenin. Podporuje srdeční činnost. Funguje jako prevence před mozkovými příhodami a urychluje regeneraci mozku po nich. Doporučuje se také při senilitě, Parkinsonově chorobě a Alzheimerově nemoci. Dává se i do prostředků na podporu erekce a potence,“ vyjmenovává bylinkářka a pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio