Jitka Zelenková slaví 72. narozeniny

5. červen 2022

Přes třináct let jezdila česká zpěvačka Jitka Zelenková po světě s kufry a bydlela po hotelích. Jako členka souboru Karla Gotta si dost vydělala, ale všechny peníze utratila na Západě za desky, kosmetiku a oblečení. Dnes - už jako dáma v nejlepších letech – nemá rodinu, ale zpívání jí pořád baví.

Zvítězit je vždycky úžasný pocit. Ve finále celostátní soutěže Talent´67 si ho do dna mohla vychutnat teprve sedmnáctiletá Jitka Zelenková. Suverénně zvítězila s jazzovým evergreenem Cole Portera Co znamená mít rád. V témže roce obsadila i druhé místo na celostátním festivalu amatérských zpěváků populární hudby v Jihlavě. Možná vás nepřekvapí, že pěveckým vzorem Jitky Zelenkové byla tehdy, v roce 1968, Marta Kubišová. Jitka Zelenková poté zpívala s pražskou skupinou Pastýři Petra Hanniga a získala angažmá v pražském divadle Rokoko.

V roce 1972 z divadla odešla a až do roku 1987 byla členkou souboru Karla Gotta. Většina lidí by asi řekla, že je pro ně nejvíc rodina. Tu ale Jitka Zelenková nemá, stále pracovala na své kariéře. "Člověk si musí vybrat, je to buď a nebo. Jsem asi poznamenaná tím, že jsem jako dítě pořád někde putovala – od rodičů k babičce, pak k tátovi, s mámou jsem byla v podstatě nejvíc až od osmnácti let, takže jsem se musela naučit postarat se sama o sebe. A to ze mě udělalo sólistu," říká Jitka Zelenková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.