Jitrnici jakou svět neviděl, ukazuje výstava filmových kostýmů a rekvizit v Horšovském Týně

7. červenec 2017

Slavné české pohádky si můžete připomenout na zámku v Horšovském Týně na Domažlicku. V zámecké jízdárně je v současnosti k vidění zhruba 50 kostýmů a taky rekvizit z klasických filmů z poloviny minulého století. Připomenout si tak můžete pohádku Obušku, z pytle ven, Hrátky s čertem nebo Císařův pekař a Pekařův císař.

„Nejzajímavějšími kostýmy jsou ty, které jsou zapsané do kulturního dědictví České republiky. Ty jsou instalovány ve skleněných vitrínách. Je to samozřejmě myší kožíšek z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele a kostým kouzelného dědečka z pohádky Obušky z pytle ven,“ popsal správce depozitáře na zámku v Horšovském Týně Radim Žáček.

Návštěvníci výstavy se mohou těšit nejen na řadu zajímavých kostýmů, ale také na různé rekvizity a dekorace z filmů a pohádek. Jednou z nich je také známá jitrnice „jakou svět neviděl“ ze známé pohádky Obušku z pytle ven nebo pekelný trůn, na kterém se mohou zájemci i vyfotit. Pohádkovou atmosféru podtrhuje prostor bývalé zámecké konírny, ve které se výstava koná.

„Pro děti máme připravené různé interakce. Mohou například sestavit devět obřích puzzle nebo na pěti tabulkách hledat rozdíly. Připraveny jsou i omalovánky a pastelky,“ doplnil Radim Žáček.

Návštěvníci oceňují nejen preciznost vyrobených kostýmů, ale mnohdy i rozdíl mezi realitou a tím, jak dekorace a kostýmy působily ve filmu.

Výstava je přístupná až do 1. října a do konce letních prázdnin ji mohou zájemci navštívit každý den od 9 do 17 hodin včetně pondělí.

autor: mkl
Spustit audio