Jízda po sametu, to je název nové venkovní výstavy v Plzni

11. listopad 2019 16:15

Až do 29. listopadu můžete ve Smetanových Sadech v Plzni navštívit výstavu fotografií s názvem Jízda po sametu. Je instalována na panelech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

Grafická designérka a ilustrátorka Štěpánka Bláhovcová připravila venkovní výstavu s názvem Jízda po sametu / Zvítězit nad lží a nenávistí, která mapuje sametovou revoluci a třicet let po ní. Expozice se stala součástí programu, připomínajícího 30 let od sametové revoluce v Plzni. Události listopadu 1989 si mohou lidé v neděli 17. listopadu připomenout celodenním programem Cesta svobody.

Štěpánce Bláhovcové bylo v roce 1989 teprve 8 let, i přesto vnímala revoluční události coby dítě rodičů aktivních v takzvaném disentu velice intenzivně. „Vzpomínám, jak jsme s rodiči jezdili po vsích a vylepovali jsme předvolební plakáty občanského fóra na autobusové zastávky,“ řekla. „To, že mě město oslovilo, abych udělala výstavu na téma sametová revoluce, pro mě byla taková výzva a spíš mě to ponouklo k tomu zamyslet se nad tím, kde v tuhle chvíli jsme. Kolikrát jsme každý z nás vystaveni okamžikům, kdy se rozhodujeme, jak naložíme se svým životem a s tím, co se děje ve společnosti,“ pokračovala.

Součástí fotografie se mohou stát i kolemjdoucí

Na výstavu vybrala autorka několik fotografií z období let 1955 až 1990, s akcentem na složité roky 1968, 1969, 1989. „S fotografiemi pracuji jako se záznamy situací, v nichž se mohl ocitnout kdokoliv. Jsou na nich konkrétní lidé, ale to, co mi přijde důležité je, že by na jejich místě mohl být vlastně i někdo úplně jiný. Proto část fotografií má vyříznutý prostor obličejů, část má místo obličejů zrcátka,“ řekla Bláhovcová.

výstava Jízda po sametu v Plzni

„Myšlenkou je, že dějiny se opakují, přinášejí podobné situace a nikdy nevíme, jak v nich obstojí každý jeden z nás,“ uvedla výtvarnice s tím, že hledala snímky zachycující chvíle, kdy se proti sobě staví spoluobčané, sousedé, nebo momenty, kdy události jednoho vynesou na vrchol a druhého zase ne.

autoři: Pavel Halla , Michaela Svobodová
Spustit audio