Johnny Nash: I Can See Clearly Now

I když se zpěvák Johnny Nash proslavil i jako filmový herec, je pro většinu lidí na světě vnímán hlavně jako hudebník. Jeho tvorba inspirovala četné další muzikanty, včetně Viktora Sodomy. Ten si z jeho repertoáru vypůjčil písničku, kterou známe pod názvem Kytaro hrej.

Reggae je hudební styl, jehož historii můžeme vystopovat do oblasti karibských ostrovů, zejména pak do Trininadu a Jamajky. Dnes je součástí populární a rockové muziky a skupiny hrající tento žánr najdeme po celém světě, včetně České republiky. Zvláštní oblibě se kromě své domoviny těší ve čtvrtích velkých amerických a evropských měst, kde jsou silně zastoupeni právě imigranti z Karibiku. Dějiny reggae nesahají do kdovíjak hluboké minulosti, ale pokud si dáme práci, vystopujeme je už do meziválečného období. Největší obliby zaznamenala tato hudba v 60. letech, kdy jsme o ní slyšely i pod názvy ska nebo blue beat.

Mezi známé interprety náležel Johnny Nash. Sice se narodil v Texasu, kde na něho ze všech stran útočilo spíše blues a rhythm and blues, ale jak pravil pan otec, proti gustu žadný dišputát. Nash si oblíbil právě reggae a stal se jedním z prvních nejamajských umělců nahrávajících v Kingstonu. Zde vládla ta pravá atmosféra, ale o své se jistě postaraly i nízké finanční náklady za pronájem studia. Spolupracoval zde i s králem reggae Bobem Marleim. Jeho vliv je patrný i v Nashově největším hitu z r. 1972 I Can See Clearly Now.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio