Johny Cash: Ring Of Fire

Asi největší hvězda country muziky, Johnny Cash, se narodil 26. 2. 1932. Stal se nejmladším umělcem, který byl uveden do Dvorany slávy Country Music a získal bezpočet cen a uznání. Jeho hudbu mohli ocenit i posluchači v Praze v roce 1978.

Prameny country muziky vytryskly v těch nejchudších místech jihu Spojených států. Když se jednou zpěvák Johnny Cash vrátil po zájezdovém turné domů, prohlásil – je to zvláštní, že tak ubohé místo může pro mne tolik znamenat. Cash, zvaný též Muž v černém, byl nejen uznávaný hudebník, ale rovněž plodný básník, který za sebe rád nechal mluvit tužku. V jeho písničkách se prolínají láska, smrtelnost, humor, duchovno, bolest, naděje, zármutek a odevzdanost. Je dnes mnohými fanoušky country muziky a též četnými hudebními odborníky považován za jednoho z největších umělců naší doby.

První skladby začal skládat v Německu, kam byl povolán za účelem absolvování základní vojenské služby. Texty jeho písniček v mnoha ohledech ilustrují jeho vztah nejen k hudbě, ale i k ostatnímu dění okolo nás, zvláště pak k jeho životu a vlastně historii vůbec. Jeho syn jednou prohlásil, že Johnnyho Cashe znalo okolí, jako umělce, pod jehož povrchem se skrývalo mnoho vrstev. Lidé ho logicky obdivovali jako zpěváka a skladatele, ale další si ho cenili jako vzdělance, který znal starověké texty a jako vysvěcený kazatel také pochopitelně i Bibli.

Písnička Ring Of Fire se v Cashově podání stala celosvětovým hitem.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.