José Feliciano: Che Sará

12. září 2021

Portorikánský zpěvák José Feliciano je velice populární ve španělsky mluvících zemích, ale značné renomé si vydobyl i ve zbytku světa.

Portoriko je pod správou USA, ale není plnohodnotným státem. Na ostrově najdeme písčité pláže a milovníci vzdálených planet určitě navštíví tajemnou vesmírnou pozorovatelnu v srdci pralesa, která se objevila i v jednom filmu s Jamesem Bondem.

I když jsou místní hudebníci značně ovlivněni americkým jazzem, soulem, rockovou a populární hudbou, dodnes v Portoriku dominuje hispánská kultura. A právě zde se, jako čtvrté dítě z jedenácti synů, narodil Jose Monseratte Feliciano Garcia, ve světě známý pod zkráceným jménem Jose Feliciano. Je od narození slepý a tak se od malička upnul k muzice. Když bylo Felicianovi 5 let, jeho rodina se odstěhovala do španělského Harlemu v New Yorku, kde ve věku 9 let poprvé vystoupil na jevišti v Teatro Puerto Rico v Bronxu. 

Počátkem 60. let získal uznání v klubech po celých USA a Kanadě, zejména ve čtvrti Greenwich Village.  Feliciano rád vypráví o tom, jak jednou udělal velký dojem na Boba Dylana,  který navštívil jeho vystoupení. V šedesátém čtvrtém roce vydal svůj první singl a byl pozván na Newportský folkový festival. V letech 1965 a 1966 vydal svá první alba. Jeden hudební publicista ho nazval „čarodějem s deseti prsty“. Postupem času si vydobyl uznání jako avantgardní popová hvězda. Je uznáván jako první virtuózní kytarista, který na pop/rockovou scénu vnesl zvuk kytary s nylonovými strunami.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.