Josef Fousek: Každý den beru do ruky kytaru, dělá mi to radost

5. březen 2024

Narodil se 12. března 1939 v Kladně a pořád tu žije. „V mládí jsem bydlel s rodiči v Široké ulici. Bydlel tu i herec Vilém Besser, byl starší než já. A tatínkovi prý říkal, že jsem pořád smutný, zasmušilý, že jednou budu bavit lidi.“

„Na Kladně to mám rád. Teď v poslední době chodím do hospůdky Legenda, chodí tam třeba i staří hokejisté. A když jdu přes Kladno, vždycky se s někým zastavím a vyprávíme si,“ říká Josef Fousek.

S manželkou Jarmilou je 62 let. "Jsem na to hrdý, je to její zásluha. Karel Kryl mi jednou ve Švýcarsku řekl, že když člověk může vyplouvat na moře, vrací se otřískaná a zjizvená loď a čeká tě někdo, komu o té cestě můžeš vyprávět, tak je to fajn."

Každý den bere do ruky kytaru. Zahraje si pár písniček, aby procvičil prsty. „Dělá mi to radost a žena mě při tom poslouchá.“ Pořád také něco píše. Teď aktuálně pracuje na knize, která se jmenuje Pradědeček Fousadlo vypráví. Je to laskavá pohádka pro děti i pro dospělé. Už má hotovo 120 stran.

Jak Josef Fousek oslaví 85. narozeniny? „Sedneme si, udělají mi nějaký koláč bez cukru, dám si kávu. A budu pozorovat, jak se děti baví,“ popisuje svoji oslavu.

Poslechněte si, jak oblíbený písničkář vzpomíná na všechna svá zaměstnání, jak vypráví o fotografování, o koncertování, i o tom, jak na konci loňského roku všechny vyděsil, když zkolaboval přímo na pódiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.