Josef Švajcr a Ctibor Fojtíček vyprávějí. Srpen 1968 na vlastní kůži

28. září 2024

V pondělí se v budově ČRo Plzeň promítal film režiséra Jiřího Mádla Vlny. Po projekci jsme divákům nabídli besedu s Josefem Švajcrem a Ctiborem Fojtíčkem, kteří prožili 21. srpen 1968 na vlastní kůži.

Josef Švajcr se narodil 17. listopadu 1944 ve Vodokrtech. Studoval Střední průmyslovou školu spojové techniky v Praze a během praxe pracoval na vysílači a rušičce v Přešticích. Vojnu absolvoval v Klatovech a od roku 1964 byl zaměstnán na vysílači Krašov. V srpnových dnech roku 1968 zažil během služby na vysílači útok okupantů, kteří stříleli do všeho, co svítilo a v čem se hýbaly rafičky.

Ctibor Fojtíček se narodil 6. března 1938 v Poštorné u Břeclavi. Po maturitě na střední průmyslové škole v roce 1957 se neúspěšně hlásil na fakultu technické a jaderné fyziky. Neví, zda nebyl přijat pro své nedostatečné znalosti, nebo z důvodu kádrových. Přihláška se mu vrátila s velkým nápisem červenou tužkou: Není v ČSM. Na doporučení spolužáků se vydal do Plzně, kde v rámci Škodových závodů vznikal Závod jaderného strojírenství, kam byl přijat. Po vojně, kterou strávil v Žatci, se do Škodovky vrátil, dodělal si VŠ a byl později také velmi aktivní v komunální politice. 21. srpna 1968 vyšel na náměstí Republiky a potom na náměstí Míru, kde spolu s dalšími bránil budovu rozhlasu.

Spustit audio